Gubbsjuka får vetenskapligt stöd – Män föredrar yngre kvinnor

Publicerad

Vilka föredrar yngre kvinnor, skryter om sin höga lön och briljerar gärna med sin intelligens? Rätt svar är medelålders män.

Alla har väl hört talas om begreppet ”gubbsjuka”. Genom en kartläggning av 400 kontaktannonser har nu forskare vid universiteten i Göteborg och Oxford slagit fast att ”gubbsjukan” faktiskt existerar.

Kvinnor söker tillgångar
Efter att ha studerat kontaktannonserna slår forskarna fast att män föredrar yngre partners, medan kvinnor i större utsträckning efterfrågar ekonomisk trygghet och tillgångar, som stora hus.

-Att män söker yngre kvinnor kan förklaras biologiskt med att de är mer fertila. Mäns fertilitet påverkas inte av åldern. Att kvinnor vill ha män med stora resurser beror på att det är en mycket större investering för henne än att bli gravid, säger Jörgen Johnsson, forskare på zoologiska institutionen på Göteborgs universitet.

Kvinnor i åldrarna 20 till 39 år efterfrågar oftast äldre män. Däremot vill kvinnor som passerat 60 gärna ha yngre män.

Däremot slår forskarna hål på myten att män är utseendefixerade.

-När det gäller fysiska egenskaper visade sig män och kvinnor vara lika. Båda använde ord som ”atletisk” ”vacker”, ”söt”, ”lång”,
”snygg” och ”vältränad” i lika stor utsträckning, och det gäller både i beskrivningen av sig själva och av de egenskaper man efterfrågar om sin partner, säger Jörgen Johnsson.

Enligt Jonsson kan det bero på att män lärt sig svara på kvinnors intresse för utseendet och därför betonar sin egen attraktivitet i annonserna. Dessutom kan utseendefixeringen i media bidra till resultatet, tror forskarna.

Citat från kontaktannonser i svenska dagstidningar:

Visa

• Snygg snäll och skötsam man, 46, söker kvinna 30-45.

• Ungdomlig attraktiv man 56+ söker en svensk attraktiv kvinna 46-55 år.

• Jag är advokat till yrket.

• Jag har ordnade förhållanden.

• Jag har bra arbete och god ekonomi.

• Asiatisk kvinna 40-50 år sökes av attraktiv man 58.

• Advokat jurist, polis sökes av glad kvinna.

• Lång stilig brunett söker representativ livsnjutare.

Källa: DN och GP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer