Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. Foto: TT

Gudrun Schyman krävs på skattetillägg

Publicerad

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman krävs av Skatteverket att betala skattetillägg. Detta efter att hon nekats begärda skatteavdrag.

Gudrun Schyman ville ha avdrag efter att hon föreläst och arbetat för ett bolag hon själv är delägare i. Hon kryssade då i avdrag för ”Tillfälligt arbete och dubbel bosättning”. Något som inte gick igenom, och hon ändrade då så att avdraget skulle handla om avdragsresor.

Den felaktigt ibockade rutan menar Schyman var en ren miss.

– Det rättade jag till genast. Jag skulle ha fyllt i rutan ovanför, säger hon.

Men även avdragsresorna underkändes och nu tvingas hon betala 14.083 kronor i skattetillägg.

Tvingas betala skattetillägg

Gudrun Schyman bor i Simrishamn, men har en övernattningslägenhet i Malmö. Det är för denna lägenhet och resorna dit som hon sökt avdrag, de dagar hon åkt dit antingen för att arbeta eller för att förbereda föreläsningar.

Men Skatteverket menar förenklat att ingen beordrat Schyman att arbeta just i Malmö, och att hon därför inte kan få avdrag för resorna och lägenheten.

Har tidigare skattehärva bakom sig

2003 var Gudrun Schyman med i en skattehärva som tvingade henne att hoppa av sin roll som partiledare för Vänsterpartiet.

Hon menar att hon sedan dess har haft en nära kontakt med Skatteverkets enhet i Simrishamn, för att kunna kontrollera att det inte skulle bli fel igen.

Menar att hon fått olika besked

Men förra årets deklaration har hanterats av en annan enhet som avslog begäran om avdrag. Gudrun Schyman menar att hon fått olika besked från olika handläggare.

– Jag har sedan 2003 valt att samarbeta med skattekontoret i Simrishamn för att upprätthålla mina deklarationer. När jag har diskuterat med dem så har jag tagit upp kostnader för övernattningslägenhet, och med tanke på mitt arbete så tyckte de att det var helt rimligt att göra avdrag på det, säger hon.

”Skatterättsliga bedömningen alltid ska vara densamma”

Lars Bengtsson arbetar på Skatteverket i Simrishamn. Han har själv ingen kännedom om det specifika fallet, men menar att den skatterättsliga bedömningen alltid ska vara densamma.

– Vi ser gärna att medborgare gör rätt från början och ställer frågor till oss. Men vi gör ingen skatterådgivning, säger han.

Vad Schyman har frågat eller fått vägledning om känner Lars Bengtsson inte till.

– Men förutsättningarna är desamma så borde ju beslutet vara detsamma.

Schyman har begärt att beslutet ska omprövas. Efter omprövningen kräver Skatteverket att hon ska betala sammanlagt cirka 50.000 kronor. Det handlar alltså om 14.083 kronor i skattetillägg plus drygt 35.000 kronor i skatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer