Gurka orsakar matförgiftningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera konsumenter har i september blivit matförgiftade av anguriagurka. Odlarna har köpt frön på distans via internet men frön för sorten West India Gherkin har blandats ihop med potentiellt giftiga frön för en vildform av gurkan.

Vildformen har hög halt av det giftiga ämnet cucurbitacin, som smakar bittert. Ämnet kan ge illamående, magont och kräkningar men symptomen är övergående och ger ingen långsiktig risk för friska människor, skriver Jordbruksverket.

Myndighetens råd är att inte äta bittert smakande gurka – eller squash och melon som också kan innehålla ämnet.

Anguriagurka är en oreglerad art, vilket innebär att den inte omfattas av statlig kontroll av frönas kvalitet eller äkthet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.