Gustav Fridolin: Vi kommer att rösta nej till varje regering vi inte ingår i

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill sitta kvar i en S-ledd-regering och ingår i samtalen om regeringsbildningen, det beskedet gav både Isabella Lövin och Gustav Fridolin på fredagsmorgonen.

– Vi har ett bra samarbete, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Miljöpartiet kommer att rösta nej till varje regering som de inte ingår i och vill fortsätta sitta kvar i en eventuell framtida Löfvenregering, men precis som Centerpartiet och Liberalerna har Miljöpartiet en lång kravlista på Stefan Löfven.

– Vi behövs för att miljön ska vara en röst på bordet, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

”Fyra rätt olika partier”

Enligt Fridolin har Stefan Löfven varit tydlig med att han vill fortsätta med en S och MP-regering, men också med Centerpartiet och Liberalerna om det intresset finns.

– Vi är fyra rätt olika partier. Vi har åsikter som är lika, men också åsikter som står längre ifrån varandra, men vi sammanförs av att vi alla vill ha en stark regering som inte ger vika när det blåser snålt från yttersta högern.

”Ska titta på kraven”

Gustav Fridolin säger att Miljöpartiet ska titta på kraven från de andra partierna.

– Det är klart att vissa står långt ifrån oss. Vi är inget borgerligt parti, samtidigt måste vi klara av att samarbeta och ha respekt för att några av de partierna vi vill samarbeta med har andra ingångar än vi.

Nu behöver man ”samtala på djupet” för att kunna gå vidare, säger Fridolin.

– De frågor som nu är på bordet är frågor där vi inte har samtalat djupt tidigare. Då kommer det att ta tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet