Foto: TT

Gustav Fridolin på hemmaplan i sitt sommartal

Uppdaterad
Publicerad

Plast i haven, vattenbrist i världen och klimatavtalets utmaningar med Donald Trump som USA:s president. I sitt sommartal på söndagen vände sig Miljöpartiets språkrör och regeringens utbildningsminister Gustav Fridolin tydligt till partiets kärnväljare.

– Det är allvar nu.

Miljöpartiets Gustav Fridolin höll på lördagen traditionsenligt sitt årliga sommartal på Vittsjödagen i sin hembygd Vittsjö.

– Det regnar alltid i Vittsjö. Och det är alltid varmt i vattnet, sa Gustav Fridolin när han tog emot pressuppbådet inför hans och regeringskollegornas presentation av budgetsatsningen för att lösa vattenbristen i Sverige, som på många håll börjar bli akut.

LÄS MER: Regeringen satsar 200 miljoner för att lösa vattenbristen

– Jag funderade inför talet på vad som skulle hända om jag stod här och pratade om torka och det kom ett skyfall. Men jag har lärt mig att ett skyfall hjälper inte mot torka eftersom vattnet inte hålls kvar i marken utan sköljs ut i havet. Så det är samma sak som att säga att ”Det är inget problem med klimatet för i dag är det kallt ute, eller att vi inte har något problem med världssvälten för att de har god mat på den lokala pizzerian.”

Tappar bland väljarna

Men Miljöpartiet har det tufft. I SCB:s senaste partisympatiundersökning svarade 4,7 av väljarna att de skulle rösta på Miljöpartiet. Det är en nedgång med 2,2 procentenhetet sedan valet 2014. Partiet har därför på senare tid börjat prata mer om miljöfrågorna.

I ett försök att vända de nedåtgående siffrorna satsar nu partiet på att försöka visa hur de har lyckats driva miljöpolitik i regeringsställning. Det säger Gustav Fridolin i en intervju med SVT.

– Om vi kan visa när vi går till val att Miljöpartiet har gjort skillnad och att det fortsatt behövs ett parti som sätter miljö först så kommer det att visa sig i valresultatet.

LÄS MER: Moderaterna rasar i Skåne och Blekinge

Gustav Fridolin vände sig i sitt sommartal tydligt till partiets miljöengagerade kärnväljare genom att berätta vilka delar i miljöpolitiken partiet har lyckats genomföra i regeringsställning och räknade upp så väl skatteväxling som satsningar på ekoturism och FN:s havskonferens som arrangerades i Sverige förra veckan.

Attackerade Trump

– Det är allvar nu. Med Trump i Vita Huset krävs länder som visar ledarskap. Sverige ska fortsätta vara ett sådant land.

Vidare pratade han om världshaven och uppgav att det varje sekund tillverkas 9 500 kilo plast i världen och att 40 procent är engångsförpackningar.

– En hel del letar sig ut i haven.

Fridolin noterar att plast går att hitta i allt vatten i dag.

– 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven. Haven absorberar också många av de utsläpp som vi människor producerar på land, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.