Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow/TT

Gymnasielagen: Majoriteten av ansökningarna får avslag

Publicerad

Hittills har en femtedel av de över 11 000 ansökningarna om gymnasielagen avgjorts – och en majoritet har fått avslag.

Men det är för tidigt att dra några slutsatser av siffrorna, enligt Migrationsverket.

Gymnasielagen ger ensamkommande med avslag på sin asylansökan möjlighet att ändå stanna i Sverige om de studerar.

Totalt har Migrationsverket fått in 11 610 ansökningar. Fram till nu har nästan var femte, 2 301 ärenden, avgjorts. Av dessa har 1 406, eller 61 procent, fått avslag, medan 895, eller 39 procent, fått bifall.

gymnasielagen

Migrationsdomstol gav klartecken

Anledningen till att det inte går att dra några slutsatser av detta är att Migrationsverket fattat avslagsbeslut ända sedan i somras, medan bifallsbeslut bara fattats den senaste månaden, alltså sedan Migrationsöverdomstolen gav lagen godkänt.

Lagen har varit omstridd sedan den började gälla den 1 juli. Ganska omgående underkände migrationsdomstolarna i både Malmö och Stockholm lagen, eftersom de ansåg att de sänkta kraven på identitetsbevis hos de ensamkommande inte går ihop med annan lagstiftning, eller att den är så oklar att den inte kan tillämpas. Men Migrationsöverdomstolen slog alltså i slutet av september fast att lagen går att tillämpa.

Uppfyller inte kriterierna

Ett antal villkor ska vara uppfyllda för att en person ska beviljas uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. Den absoluta merparten av avslagen hittills handlar också om att den sökande inte uppfyller kriterierna för att omfattas av lagen, enligt Migrationsverket.

Av de ärenden som inte har avgjorts ligger cirka hälften hos Migrationsverket och resten i domstol. De sökande som prövas av Migrationsverket beräknas få beslut före årsskiftet. De som prövas rättsligt ska vända sig till respektive domstol för en uppskattning kring handläggningstiden.

Fakta: Flera krav måste vara uppfyllda

Ett antal villkor ska vara uppfyllda för att en person ska beviljas uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

Personen ska ha ansökt om asyl första gången den 24 november 2015 eller tidigare. Även personer som anlände före den 24 november men fick sin asylansökan registrerad först efter detta datum omfattas.

Personen ska ha varit minderårig vid asylansökan, men över 18 år när beslutet om utvisning kom.

Mer än 15 månader ska ha gått innan beslutet kom. Beslutet ska ha kommit den 20 juli 2016 eller senare.

Personen ska studera, ha studerat eller ha för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.

Personen ska befinna sig i Sverige när den ansöker.

Ansökningstiden gäller från och med den 1 juli till och med den 30 september 2018.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet