Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför 16-17-åringar nu kan erbjudas vaccin. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Johan Nilsson/TT

Åldersgränsen för vaccinering sänks

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer alla gymnasielever erbjudas vaccin mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att sänka den rekommenderade åldersgränsen från 18 till 16 år. Även barn från tolv år i riskgrupp ska nu erbjudas vaccin.

– Det är ett mycket välkommet besked, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

När vaccineringen mot covid-19 av alla vuxna i Sverige är genomförd ska alla ungdomar över 16 år erbjudas vaccin. Det beslutade Folkhälsomyndigheten på tisdagen. I praktiken innebär det att samtliga elever på gymnasieskolan nu omfattas av vaccinationsprogrammet.

– När man är i åldrarna 16-17 år har vi sett i studier att man kan drabbas av allvarliga symtom. Men det kommer även hjälpa till att minska risken för smittspridning mellan ungdomar till andra grupper i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff tillsammans med Anna Ekström.

Följer inte efter USA och EMA

Även barn från tolv år med riskfaktorer kommer erbjudas vaccin. Folkhälsomyndigheten räknar med att vaccineringen av den yngre målgruppen kan komma igång i augusti när regionerna vaccinerat alla vuxna och man försäkrat sig om att vaccinet räcker.

I slutet av maj gav EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, godkänd för vaccingering av barn från 12 år med Pfizers coronavaccin. Sedan tidigare har bland andra Kanada och USA godkänt vaccinet för barn.

Men Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning till att i dagsläget gå lägre ner i åldrarna.

– Vi tycker inte att det finns tillräckligt stöd för en risknytta-balans för att ge yngre barn vaccin. Vaccinering av barn är känsligt och ska inte göras om man inte ser att det har stor nytta för det enskilda barnet, säger Johan Carlson.

Får vaccinera sig under lektionstid

När vaccineringen kommer i gång kommer eleverna få gå iväg från undervisningen för att vaccinera sig, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

– Även i dessa yngre grupper är det viktigt att nå en jämn vaccinationstäckning. Det här är ett mycket välkommet besked, så jag hoppas så många som möjligt tar till vara på det här, säger Anna Ekström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är det värt risken det innebär att vaccinera ett barn? Foto: Felix Blom/Gorm Kallestad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer