Haddiles mamma kan ha hörts av

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har blivit uppringt av personer som uppger att de pratat med utvisningshotade Haddiles försvunna mamma. Det uppger SVT Debatt. Mamman ska enligt uppringaren vara tillgänglig och vilja ha tillbaka Haddile.

Uppgifterna kan, om de stämmer, innebära en helt ny vändning i Haddillefallet som har engagerat tiotusentals människor.

SVT Sydnytt avslöjade i fredags beslutet att utvisa tvååriga Haddile, som misshandlats som bebis och varit nära döden. Efter den traumatiska starten på livet levde flickan i två år i ett familjehem i Skåne. Efter en massiv medierapportering och en folkstorm i sociala medier meddelade Migrationsverket i söndags att flickan kommer att bo kvar i sitt familjehem under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår.

Haddile skulle utvisas till Frankrike eftersom den försvunna mamman är fransk medborgare. Det som många kritiserade var att utvisningen skulle ske trots att ingen hört av mamman på ett år. Nu kan dock mamman ha hörts av igen.

I Algeriet
Två personer ringde i går upp Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson och lämnade uppgifter om fallet. Det visar dokument från Migrationsverket som SVT Debatt har tagit del av.

Enligt personerna hade de pratat med Haddiles mamma via Skype. Flickans mamma ska ha sagt att hon var i Algeriet och att hon ville ha tillbaka Haddile.

Fredrik Bengtsson bekräftar för SVT att han hade ett samtal om Hadilles mamma. Han är dock noga med att påpeka att han inte vet om uppgifterna stämmer, men han fick uppfattningen att Haddiles mamma var tillgänglig.

-Utifrån de uppgifterna jag fick i går var det intrycket jag fick, ja.

-Enligt de uppgifterna framfördes det att Haddiles mamma uttryckte en önskan om att få Haddile, säger Bengtsson till SVT.

Ambassadkontakter
Vid telefonsamtalet ska Haddiles mamma ha varit tillsammans med släktingar i Algeriet. Enligt uppgiftslämnaren ska Haddiles mamma ha kontaktat såväl Algeriska ambassaden i Stockholm samt svenska ambassaden i Algeriet, men ingen ska ha trott på henne. SVT har inte lyckats nå ambassaderna för att bekräfta uppgifterna.

Migrationsverket har lämnat uppgifterna till Migrationsdomstolen som nu hanterar ärendet eftersom beslutet om utvisning är överklagat.

Migrationsverket lämnade också under onsdagen de nya uppgifterna vidare till socialchefen i Lund.

Migrationsverket skulle ha medverkat i torsdagens Debatt om Haddile-fallet, men hoppade under onsdagseftermiddagen av med hänvisning till att nya sekretessbelagda uppgifter dykt upp. SVT Debatt fick sedan ut den tjänsteanteckning om samtalet med personerna som uppger att de pratat med Haddiles mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet