Foto: Scanpix / Polisen

Hade mänskliga skallar i lägenheten – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den 37-åriga kvinnan hade hundratals skelettdelar i sin lägenhet i Bergsjön. Hon handlade och sålde mänskliga skallar – och flera tros ha använts i samband med ”sexuella aktiviteter.”

Kvinnans mycket särpräglade intresse för döden och skelett avslöjades i samband med en skottlossning som skedde den 5 september i år från en lägenhet.

När polisen kom in i lägenheten låg det ett nästan komplett skelett upplagt på ett bord, enligt kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

Skelettet var hopsamlat från olika människor. Man hittade även flera kranier.

I dag lämnar kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas in åtalet till Göteborgs tingsrätt i målet som åklagaren säger är synnerligen speciellt, präglat av en mycket udda brottslighet.

Flera kartonger med olika skelettdelar som togs i beslag från lägenheten. Enligt Göteborgs-Posten ska hon inte bara ha köpt utan även sålt mänskliga skallar.

Förvarade skelett på golvet och i frysen

Kvinnan åtalas för brott mot griftefriden, men åklagaren kan inte säga hur och när hon skaffat skelettdelarna. Kvinnan hade i sin bostad sex dödskallar, en ryggrad och ett stort antal andra skelettdelar från människor.

Hon har under mer än ett år, i sin bostad, använt skelettdelarna i samband med olika sexuella aktiviteter och även, vid något tillfälle, förvarat dem i frysen.

Åklagaren konstaterar att kvinnan behandlat skelettdelarna ”skymfligt och oetiskt”, bland annat genom att plocka ihop ett nästan komplett skelett som hon sedan lät ligga på golvet hemma i lägenheten.

Skallarnas och övriga skelettdelars ålder har inte exakt kunnat bestämmas men SKL säger att det rör sig om ”sentida” skelett. Några kranier tros vara från personer födda på 40-talet och på 50-talet.

Bilder tyder på sexuella aktiviteter

Enligt kammaråklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas fanns det hos kvinnan även bilder som inte omfattas av åtalet, eftersom det de skildrar är preskriberat.

I polisens bildmaterial finns det bilder som tyder på sexuella aktiviteter med skelettdelarna, men de är sekretessbelagda, säger Ehrenborg-Staffas till Aftonbladet.

I polisens förundersökning finns bland annat bilder på en stor knivsamling som hittats hos kvinnan. Det handlar om ett 30-tal mindre, oftast hopfällbara knivar samt 8-9 större, typ jaktknivar.

Kan ha planerat att gräva upp kroppsdelar

Enligt åklagaren har kvinnan ett enormt intresse för döden.

– Vi har hittat foton över bårhus, kyrkogårdar och gravplatser, säger Kristina Ehrenborg-Staffas.

I lönnutrymmen i kvinnans lägenhet hittades bland annat verktyg som borr, liksäckar och en pannlampa.

– Vi har gjort bedömningen att detta möjligen är en planeringen för att komma över andra kroppsdelar, säger Ehrenborg-Staffas.

Det finns dock inga bevis för att hon skulle ha varit inblandad i gravskändningar.

Har historiskt intresse och samlarintresse

Skelettdelarna i kvinnans bostad kom från USA, Mellanöstern och även Skandinavien.

Själv säger kvinnan att hon samlat på sig skelettdelarna av historiskt intresse och samlarintresse.

Enligt en första psykiatrisk rättsundersökning lider kvinnan i juridisk mening inte av en psykisk störning.

Brott mot griftefrid kan ge allt från böter till två års fängelse. Brottet förutsätter att man flyttat, skadat eller ”skymfligen behandlat” lik eller avlidens aska. Enligt Nationalencyklopedin kan man också dömas om man öppnat en grav eller gjort skada eller ofog på en kista, grav eller liknande.

Fakta: Handel sker på nätet

På internet sker handel med mänskliga skelettdelar helt öppet och det finns nätbutiker som säljer till vem som helst. Köparen får själv ta reda på om hanteringen är laglig i hemlandet. Framför allt handlar det om företag i USA, skriver Göteborgs-Posten.

De flesta skallar som säljs kommer från Kina eller Indien, trots att båda länderna har förbjudit sådan export. De indiska uppges komma från avlidna i storstädernas slumområden medan de kinesiska ska komma från avrättningar eller plundrade gravar.

Priserna har gått upp sedan Kina gjorde exporten olaglig. En skalle kostar minst fem tusen kronor och ett lårben strax över tusenlappen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.