Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

”Hägglund var vid gott mod”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund uppehöll sig i sitt ideologiska tal vid favorittemat politikens gränser. Han hånade det som kallas statsindividualism, vilket kan ses som ett förtäckt angrepp på Per Schlingmann och Fredrik Reinfeldt.

Minsta partiet i riksdagen fick sämsta dagenpå Almedalens scen, när väldigt många journalister och andra lämnat Visby. MenHägglund, som trots opinionssiffror under riksdagsspärren verkade vara vid gottmod, skämtade om att det blev han som fick sista ordet och att det är det somgäller.

Utan att nämna några namn anklagade hanborgerliga politiker för att ha anammat begreppet statsindividualism, som gårut på att en stark stat kan göra människan fri och oberoende. Hägglund ställerdet synsättet i kontrast till mellanmänskliga relationer och beroenden.

Löfven var återkommande

Uttrycket statsindividualism är hämtat frånhistorikerna Lars Trädgårdhs och Henrik Berggrens bok ”Är svensken en människa”,som sägs ha inspirerat Per Schlingmann när han målat upp sina berättelser omSverige.

Men Hägglund ville inte gå in på vilkaborgerliga kolleger han syftade på i sin kritik av statsindividualismensanhängare.

Stefan Lövens namn var däremot återkommande.Hägglund kallade honom ulv i fårakläder. Samma uttryck använde Göran Persson omFredrik Reinfeldt inför valet 2006, när Moderaterna lanserade sitt ”Nya Arbetarpartiet”.

Tjuvnypen har varit påtagliga

Många av utspelen i Almedalen ett mellanvalsårhar ganska kort ”bästföredatum”. Det som kommer att leva vidare är FredrikReinfeldts jobbpakt eftersom utgången av förhandlingarna mellan staten ocharbetsmarknadens parter är oviss.

Om pakten blir verklighet är det en storframgång för regeringen både i sak och när det gäller relationerna till LO.Stefan Löfven var inte sen att påminna om att Reinfeldts pakt är en kopia avdet avtal som Löfven slöt med Teknikföretagen när han var Metallbas.

Annars är det tjyvnypen Allianskamraternaemellan som varit påtagliga, ett tecken på att stämningen inte är på topp inomregeringen. Det började med ÖB:s begäran om mer pengar till försvaret. Kravetavfärdades av Fredrik Reinfeldt medan Jan Björklund ställde sig på ÖB:s sida.

Klimax var Lööfs tal

Inför en jublande publik raljerade FredrikReinfeldt med folkpartisterna och deras språktest för invandrare. Björklund varinte sen att ge igen när det var hans tur att ställa sig på Almedalens scen.

Både Folkpartiet och Centern bidrog i sinautspel om en uppluckrad arbetsrätt till att sabotera för Fredrik Reinfeldt somär i full färd med att bygga broar till LO.

Klimax var Centerledaren Annie Lööfs tal därhon lät som de politiska motståndarna när hon beskrev Alliansen som trött ochidéfattig. Hennes budskap avfärdades direkt av Göran Hägglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.