”Hägglund var vid gott mod”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund uppehöll sig i sitt ideologiska tal vid favorittemat politikens gränser. Han hånade det som kallas statsindividualism, vilket kan ses som ett förtäckt angrepp på Per Schlingmann och Fredrik Reinfeldt.

Minsta partiet i riksdagen fick sämsta dagen på Almedalens scen, när väldigt många journalister och andra lämnat Visby. Men Hägglund, som trots opinionssiffror under riksdagsspärren verkade vara vid gott mod, skämtade om att det blev han som fick sista ordet och att det är det som gäller.

Utan att nämna några namn anklagade han borgerliga politiker för att ha anammat begreppet statsindividualism, som går ut på att en stark stat kan göra människan fri och oberoende. Hägglund ställer det synsättet i kontrast till mellanmänskliga relationer och beroenden.

Löfven var återkommande

Uttrycket statsindividualism är hämtat från historikerna Lars Trädgårdhs och Henrik Berggrens bok ”Är svensken en människa”, som sägs ha inspirerat Per Schlingmann när han målat upp sina berättelser om Sverige.

Men Hägglund ville inte gå in på vilka borgerliga kolleger han syftade på i sin kritik av statsindividualismens anhängare.

Stefan Lövens namn var däremot återkommande. Hägglund kallade honom ulv i fårakläder. Samma uttryck använde Göran Persson om Fredrik Reinfeldt inför valet 2006, när Moderaterna lanserade sitt ”Nya Arbetarpartiet”.

Tjuvnypen har varit påtagliga

Många av utspelen i Almedalen ett mellanvalsår har ganska kort ”bästföredatum”. Det som kommer att leva vidare är Fredrik Reinfeldts jobbpakt eftersom utgången av förhandlingarna mellan staten och arbetsmarknadens parter är oviss.

Om pakten blir verklighet är det en stor framgång för regeringen både i sak och när det gäller relationerna till LO. Stefan Löfven var inte sen att påminna om att Reinfeldts pakt är en kopia av det avtal som Löfven slöt med Teknikföretagen när han var Metallbas.

Annars är det tjyvnypen Allianskamraterna emellan som varit påtagliga, ett tecken på att stämningen inte är på topp inom regeringen. Det började med ÖB:s begäran om mer pengar till försvaret. Kravet avfärdades av Fredrik Reinfeldt medan Jan Björklund ställde sig på ÖB:s sida.

Klimax var Lööfs tal

Inför en jublande publik raljerade Fredrik Reinfeldt med folkpartisterna och deras språktest för invandrare. Björklund var inte sen att ge igen när det var hans tur att ställa sig på Almedalens scen.

Både Folkpartiet och Centern bidrog i sina utspel om en uppluckrad arbetsrätt till att sabotera för Fredrik Reinfeldt som är i full färd med att bygga broar till LO.

Klimax var Centerledaren Annie Lööfs tal där hon lät som de politiska motståndarna när hon beskrev Alliansen som trött och idéfattig. Hennes budskap avfärdades direkt av Göran Hägglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet