Häktningen har hävts gällande den man som misstänks för spionage å Rysslands vägar, det meddelar Åklagarmyndigheten. Foto: TT/Henrik Montgomery

Häktning hävd av misstänkt spion

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har hävt häktningen av den person som är misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Mannen, som är i 45-årsåldern, häktades i början av mars på sannolika skäl misstänkt för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning.

– Bevisläget är sådant att den misstänkte inte kan försvåra utredningen om han skulle vara på fri fot. Eftersom det inte heller finns några andra skäl till häktning ska jag häva den, enligt den lagstiftning som finns, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder utredningen.

Misstankarna har stärkts och utredningen går vidare enligt de planer som finns för ärendet.

Mannen arbetar som teknisk konsult med eget företag inom teknikbranschen. Han har en doktorsexamen från ett av landets största universitet och har vid flera tillfällen publicerats vid en av landets mest ansedda tekniska högskolor.

Han är svensk medborgare.

”Greps under politisk täckmantel”

Den 45-åringe mannen greps av polisen på en restaurang i centrala Stockholm i slutet av februari i år.

– Vi grep honom när han hade ett möte med en rysk underrättelseofficer som är här i Sverige under diplomatisk täckmantel, sa Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Enligt Säpo hade de två haft regelbunden kontakt sedan åtminstone 2017 och under tiden agerat på så vis att de har försökt hålla möten hemliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer