Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Hälften av niondeklassarna har utsatts för brott

Uppdaterad
Publicerad

Tjejer och killar i 15-årsåldern utsätts för brott i lika stor utsträckning, men killar utsätts vanligen för stöld och tjejer för sexualbrott, det visar Skolundersökningen om brott 2017, som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag. Skolan är den vanligaste brottsplatsen, enligt rapporten.

Omkring hälften, 51 procent, av alla niondeklassare har blivit utsatta för brott det senaste året. Det är en liten ökning sedan 2015, när 47 procent av eleverna i Brottsförebyggande rådets Skolundersökningen om brott uppgav att de utsatts för brott.

Flickor och pojkar utsätts för brott i lika stor utsträckning, men för pojkars del handlar det huvudsakligen om stöld och flickor blir oftast utsatta för sexualbrott.

28 procent av tjejerna uppger att de utsatts för sexualbrott jämfört med 8 procent av killarna. Den vanligaste formen av sexualbrott är fysiska kränkningar, medan det är mindre vanligt att utsättas för sexuell handling genom tvång.

Undviker personer och platser

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel, hot och sexuella kränkningar och ”en betydande andel” elever säger att de medvetet undvikit vissa personer, platser och aktiviteter eller hållit sig borta från skolan en hel dag, av oro för att återigen råka ut för brott.

”Elever inskränker sina liv på grund av att de är rädda för att utsättas för brott. Det är relativt vanligt att särskilt tjejer väljer att stanna hemma kvällstid, fast de egentligen skulle vilja gå ut. Dessutom har en stor andel av de tjejer som utsatts för hot eller misshandel hållit sig borta från skolan under hela dagar och därmed missat undervisning, på grund av oro för att utsättas”, skriver Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Hot på sociala medier

Många elever utsätts också för brott på internet och sociala medier. Hot är vanligast att få via just internet och sociala plattformar. Något fler tjejer än killar utsätts för hot på nätet.

”Även andra oönskade händelser på internet, som inte nödvändigtvis behöver utgöra brott, är vanliga bland eleverna. Exempelvis uppger mer än var fjärde tjej och nästan var femte kille att de har utsatts för kränkningar via internet, och en ungefär lika stor andel har även råkat ut för att någon lagt upp bilder eller filmklipp på dem, som de inte ville ska spridas”, skriver Brå.

Ungefär hälften har det senaste året också begått någon typ av brott. Andelen är något större bland killar, och vanligast är det att begå stöldbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.