Foto: Grafik: SVT

Bara vart fjärde subventionerat jobb till en kvinna

Uppdaterad
Publicerad

För nyanlända och utrikes födda är det svårt på arbetsmarknaden. Allra svårast är det för kvinnorna. Trots det gick förra året tre av fyra statligt subventionerade jobb till män.

Tvärtemot vad de flesta kanske tror var nästan hälften av dem som fick uppehållstillstånd under 2015 kvinnor. Många av dem har kommit till Sverige som anhöriginvandrare.

Instegsjobb och nystartsjobb är de vanligaste jobben som nyanlända får. Här står staten för stora delar av lönen.

Agenda

Det visar sig att totalt i landet gick bara var fjärde av dessa jobb till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder, som i fjol fick uppehållstillstånd, var kvinnor.

Får stå tillbaka

Trycket på Arbetsförmedlingen ökar nu genom att många av de asylsökande som kom i fjol fått uppehållstillstånd. Då verkar kvinnorna få stå tillbaka ännu mer.

På Arbetsförmedlings kontor i Spånga i Stockholm är siffrorna till kvinnornas nackdel nu ännu tydligare.

– I augusti i år var de som har instegsjobb ungefär 15 procent kvinnor. Det var samma för nystartsjobb, säger arbetsförmedlaren Sara Berggren.

– Det är frusterande för oss, säger hon.

Kvinnor kan inte ta alla jobb

Thikra Hasan, som är ordförande för Irakiska föreningen för kvinnor och barn, förstår att det kan vara svårt för många arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Hon flydde från Irak och al-Qaida för åtta år sedan på grund av sitt engagemang för kvinnors situation.

– Här i Sverige är det normalt med pappaledigt men bland arabiska män är det inte många som vill ta pappaledigt och ta hand om barnen, säger hon.

– Där är nog därför som det är svårt för kvinnor att ta jobb, tillägger Thikra Hasan.

Hon menar också att kvinnor från arabvärlden inte kan ta vilka jobb som helst. Det kan vara chockerande för många att kvinnor till exempel är målare.

– För arabiska kvinnor är det inte normalt.

Manliga yrken

Detta synsätt kolliderar med den svenska arbetsmarknadspolitiken som i första hand satsar på typiskt manliga yrken.

– Vi gör en del insatser för att kvinnor ska komma in på bussförarutbildningen för de flesta insatserna är inriktade på mansdominerade yrken, säger Sara Berggren.

Ett yrke som många kvinnor är intresserade av är barnskötare men enligt Sara Berggren är det väldigt svårt att få igång en sådan utbildning. Däremot finns det utbildningar till maskinförare och andra yrken som av tradition är mansdominerade.

– Väldigt kostsamma utbildningar, skulle jag säga. Mekaniker, maskinförare, bussförare – där verkar det finnas hur mycket resurser som helst.

Näringsministern i Agenda

Arbetsmarknaden blir allt mer segregerad. När kommer jobben som ska lösa den skyhöga arbetslösheten bland utrikes födda? Näringsminister Mikael Damberg (S) intervjuas i söndagens Agenda.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Uppehållstillstånd

Under 2015 beviljades 25.086 asylsökande i åldrarna 18-64 år uppehållstillstånd i Sverige. Av dessa är 17.160 män och 7.926 kvinnor.

I dessa åldersgrupper fick dessutom under förra året 17.686 personer uppehållstillstånd som anhöriga till asylsökande som fått uppehållstillstånd. Av dessa är 6.146 män och 11.539 kvinnor.

Totalt fick alltså 42.771 asylsökande i arbetsför ålder uppehållstånd under 2015. Av dessa är 23.306 män (54 procent) och 19.465 kvinnor (46 procent).

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet