Hälften vill se värnplikten åter

Uppdaterad
Publicerad

48 procent av svenskarna vill ha tillbaka värnplikten, visar en Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet beställt. 40 procent säger nej, medan övriga svarar att de inte vet.

Fem år efter beslutet att avskaffa värnplikten vill nästan hälften av svenskarna återinföra den igen.

1.000 personer svarade på frågan ”Tycker du att Sverige ska återinföra allmän värnplikt?” under perioden 20-23 januari, skriver svd.se.

Stödet har minskat sedan 2009, då beslutet om att avskaffa värnplikten fattades. Då ville 63 procent behålla värnplikten i en motsvarande undersökning.

Det är främst män som är positiva till ett återinförande och bland båda könen finns ett starkare stöd bland äldre. I åldersgruppen 15-29 år vill bara omkring en tredjedel att värnplikten återinförs.

Stort stöd bland SD-väljare

Det finns också flera partier som driver frågan. Vänsterpartiet kallar det för sin enskilt viktigaste försvarspolitiska fråga, skriver Svenska Dagbladet. Jan Björklund (FP) har deklarerat att de vill ha en variant på värnplikten där anställda soldater ska kunna kallas in tio år efter att de lämnat försvaret.

Bland partiernas sympatisörer är det framför allt de som röstar på Sverigedemokraterna som vill ha tillbaka värnplikten.

– Hos Sverigedemokrater finns ett massivt stöd för värnplikt med 67 procent, säger Toivo Sjörén på Sifo till SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer