Analys: Hallengren rusar i förtroende – men uppgången är riskabel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialminister Lena Hallengren rusar i förtroende i Novus förtroendebarometer för regeringens ministrar. Flitig exponering i media under coronakrisen är huvudförklaringen. Samtidigt innebär denna exponering betydande risker för henne i nästa skede när ansvarsutkrävandet sker.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I Novus senaste undersökning om väljarnas förtroende för regeringens ministrar är uppgången för Lena Hallengren den tydligaste förändringen.

Sedan september förra året har förtroendet för Hallengren ökat signifikant med tio procentenheter till 29 procent. Därmed kniper Hallengren tredjeplatsen i Novus förtroendebarometer. Bara statsminister Stefan Löfven (36 procent) och finansminister Magdalena Andersson (35 procent) har högre förtroende bland väljarna.

En viktig förklaring är förstås att Hallengren haft en tongivande roll i den offentliga debatten. Som socialminister har hon ansvar för stora delar av regeringens åtgärder under coronakrisen. Få andra ministrar i Löfvens regering har figurerat så ofta i TV och på olika presskonferenser det senaste året som just Hallengren. Hon har heller inte gjort bort sig.

Förtroendet för Damberg ökar

Lyckas hon hålla i denna trend med ökat förtroende kan Hallengren mycket väl segla upp som en av utmanarna den dag Stefan Löfven lämnar partiledarposten. Men coronakrisen rymmer också betydande risker för henne.

Kritiken mot regeringens strategi har tilltagit den senaste tiden. När det blir dags för ansvarsutkrävande i coronakommissionen och konstitutionsutskottet lär mycket av fokus vara riktat mot just Hallengren. Det är ju hon som uppfattas som ytterst ansvarig för mycket av åtgärderna och är dessutom ett av de statsråd som synts mest i sammanhanget. Det innebär att Hallengren inte bara löper risk att malas ner av oppositionens kritik. Majoritetsförhållandena i riksdagen är dessutom sådana att det kan bli riktigt jobbigt för henne om oppositionen bestämmer sig för att driva frågan till sin spets.

Lena Hallengren är inte den enda S-ministern som får signifikant ökat förtroende i den här undersökningen. Inrikesminister Mikael Damberg, som också haft en framträdande roll under coronakrisen, ökar sitt förtroende med 7 procentenheter. Förtroendet ökar också för exempelvis EU-minister Hans Dahlgren och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Hård debattstil påverkar förtroendet för Johansson

Intressant i denna mätning är att det inte syns något minskat förtroende för Stefan Löfven och Magdalena Andersson, trots stor medial uppmärksamhet när de anklagades för att inte följa coronarestriktionerna i julas.

Justitieminister Morgan Johansson backar dock till 14 procent (- 4). Det allvarligaste för honom är dock att han har ett mycket svagt balansmått, dvs att långt fler uppger att de saknar förtroende för honom än har förtroende för honom. Här finns en signifikant ökning bland dem som uppger att de inte har förtroende för justitieministern, vilket nu placerar honom långt ner på den listan.

Bakom detta finns flera förklaringar. Morgan Johansson är politiskt ansvarig för två djupt polariserade sakområden, migrationspolitiken och rättspolitiken. Han kritiseras ständigt av oppositionen och är dessutom känd för en hård debattstil, inte minst på sociala medier, vilket gjort honom till en kontroversiell politiker. Allt detta påverkar sannolikt förtroendet för honom.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.