Hallengren: För tidigt att utvärdera hur pandemin hanterats

Uppdaterad
Publicerad

Det är för tidigt att utvärdera hur pandemin har hanterats på Sveriges äldreboenden. Det säger Lena Hallengren (S) efter SVT:s granskning som visar på en överdödlighet på 30 procent.

– Att efter tre och en halv månad dra slutsatser och jämföra sig med en del länder tror jag är olyckligt, säger socialministern.

Folkhälsomyndigheten och regeringens budskap var tydligt tidigt under pandemin: De äldre skulle skyddas. Trots det har mer än 1 900 personer avlidit med bekräftad covid-19 på landets äldreboenden, enligt Socialstyrelsens siffror.

SVT Nyheter har i en egen granskning undersökt vårens tio mest intensiva coronaveckor och funnit en överdödlighet på 30 procent på landets äldreboenden jämfört med tidigare år. I Stockholmsregionen, som drabbats hårdast av epidemin, är motsvarande siffra 100 procent.

”Väldigt sorgligt”

– Det är väldigt sorgligt. Jag tycker inte att det är siffror, utan det är förstås människor bakom detta. Det är familjer som inte får återse en kär anhörig, säger socialminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt.

Men enligt socialministern – som är ytterst ansvarig för äldrevården i Sverige – är det för tidigt att utvärdera hur pandemin har hanterats.

– Jag tror att överdödlighet är ett ganska tillförlitligt mått, men det är svårt att göra jämförelser över väldigt kort tid. Man behöver nog ha kommit en bit till, och också inse att vi är mitt i en pandemi.

Inväntar IVO-utredning

Efter vårens många larm om utbredd coronasmitta på äldreboenden gör Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu en fördjupad tillsyn på samtliga boenden i landet.

Lena Hallengren vill invänta resultaten innan hon drar några långtgående slutsatser över hur pandemin har hanterats hittills. Samtidigt menar hon att IVO:s resultat kan vara till stor nytta för att klara krisen framöver. 

– De slutsatser som de drar, de kommer också vi ta del utav och se till att alla i verksamheterna naturligtvis får möjligheter att förutsättningar att göra ett ännu bättre jobb, säger Hallengren och fortsätter:

– Det finns många verksamheter runtom i landet som har hanterat detta väl och lyckats hålla undan smittan. Det är inte för sent att lära av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.