Foto: Svt

Haltande partilogik i Hylte

Publicerad

I Hylte i Halland sker all vård och omsorg fortfarande i offentlig regi. Och socialdemokraterna här går på tvärs mot sin partiledning i frågan om vinster i vården.

Ann-Britt Gustavsson sitter utanför vårdcentralen och har just fått hjälp för sin ledvärk. Hon är mycket nöjd.

-Man får alltid den hjälp man behöver, och snabbt. Ringer man får man alltid komma på en gång, säger hon.

Bristande partilogik

I Hylte bedrivs all vård och omsorg i offentlig regi. Visserligen styrs kommunen av Alliansen, men de är beroende av ett litet parti bestående av avhoppade socialdemokrater – som lämnade sitt parti efter ett bråk om två äldreboenden.

Så vårdfrågan engagerar i Hylte, och vänder upp och ner på partilogiken.

Partilogiken vad gäller vård och vinst haltar inte bara i Hylte, utan också i det socialdemokratiska partiet.

Partitoppen tycker att det är okej att plocka ut vinst från vårdbolag. Men en majoritet bland fotfolket tycker annorlunda.

Majoritet säger nej till vårdvinster

Krister Mattson är ordförande i arbetarkommunen i Hylte. Han behöver ingen betänketid för att meddela vad han tycker om vinster i vården.

-Jag  tycker att skattepengarna ska användas till vård och omsorg. Inte till att betala vinster i riskkapitalbolag, säger Krister Mattsson.

Han är en i den stora majoritet av arbetarekommunernas ordförande som säger nej till vinstuttag i vården i en undersökning från SVT. Och han har sina medlemmar med sig.  Att partiledningen tycker annorlunda är väl mest ett problem för ledningen själv, menar Krister.

-Mitt problem är det inte, säger han och ler. Det är ju jag som går i takt med resten av befolkningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.