Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska hamnarbetare vill inte ta emot ryska fartyg. Foto: Mikael Andersson/SVT

Hamnarbetare vill stoppa ryska fartyg – hotar med blockad

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hamnarbetarförbundet hotar med en blockad om regeringen inte stoppar ryska fartyg från svenska hamnar.
Besked från fackförbundet väntas komma runt lunch på torsdagen.

De ryska fartygen är en infekterad fråga. Redan för två veckor sedan skickade Svenska hamnarbetarförbundet ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth med uppmaningar om att stoppa ryska och ryskkopplade fartyg från Sveriges hamnar.

Men något besked har inte kommit – och nu hotar fackförbundet med en blockad.

– Vi vill inte jobba med fartyg på väg till eller från Ryssland, ryskt gods eller ryskflaggade eller ryskägda fartyg. För oss innebär det att vi inte gör några sådana arbetsuppgifter, säger Erik Helgeson, vice ordförande i Svenska hamnarbetarförbundet.

Ministern: Omfattande sanktioner

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att frågan diskuteras inom EU men att han inte kan ge något datum för beslut.

– Det är viktigt att det inte är upp till varje enskild medlemsstat, EU måste ha en gemensam hållning gentemot Ryssland. De handelssanktioner som nu införs är de mest omfattande vi någonsin sett.

Gällande hamnarbetarnas blockadhot svarar ministern så här.

– Vill man göra en egen insats så kanske det viktigaste är att skänka pengar till UNHCR, att stödja och hjälpa det ukrainska folket. Så ser vi till från politisk nivå till att få tuffa sanktioner mot ryska statsledningen, säger Tomas Eneroth.

Hamnar tar olika beslut

För Gävle hamn blev frågan aktuell I förra veckan när en oljetanker från Ryssland anlände till svenskt vatten med drygt 40 000 ton flygbränsle i lasten. Hamnen krävde förskottsbetalning för alla avgifter men tog sedan emot tankern – som ingår i den ryska statligt ägda rederijätten Sovcomflot, vilket SVT har rapporterat om.

– Vi har inte befogenheten att stänga hamnen, det beslutet fattas av regeringen, säger Fredrik Svanbom, vd för det kommunala bolaget Gävle Hamn.

I Södertälje hamn fattades dock ett annat beslut när ett ryskt fartyg stoppades från att lägga till.

– Utifrån det som händer i Ukraina gjorde vi en riskbedömning och kom fram till det beslutet, säger Per Fredman, vice vd på Södertälje hamn.

Ett beslut om eventuell blockad ska fattas under torsdagen av Svenska hamnarbetarförbundet.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet