Han är prästen som konverterade till islam: ”Behöver ingen räddning”

Uppdaterad
Publicerad

Han var mannen som brukade ställa sig i predikstolen och be till den kristna guden. Nu har den före detta prästen Ahmed Skjetne vänt blicken mot Mecka och konverterat till islam. – De sände en diakoniassistent till Marocko för att försöka rädda mig, säger han till SVT Nyheter.

I en intervju med SVT Nyheter berättar Ahmed Skjetne, tidigare präst, att han arbetat med flyktingfrågor och haft kontakt med flyktingar hela sitt vuxna liv.

Det var också så han fick upp intresset för islam.

– Det var det en lärare i SFI (Svenska för invandrare, reds anm.) som kontaktade mig och sa att de hade en före detta elev som inte tyckte om att bo på flyktingboende och undrade om han kunde flytta hem till mig, säger Ahmed Skjetne.

”Behöver ingen räddning”

Mannen, som var från Marocko, flyttade hem till Ahmed Skjetne. Han var troende muslim och bad fem gånger om dagen.

– Det inspirerade mig och 2016 genomförde jag till och med ramadan. I december 2017 svor jag den muslimska trosbekännelsen tillsammans med imamen.

Enligt Ahmed Skjetne försökte den Svenska Kyrkan värva tillbaka honom, utan att lyckas.

– De sände en diakoniassistent till Marocko för att försöka rädda mig. Men jag behöver ingen räddning.

Nu har Ahmeds resa från kristendomen till islam blivit en dokumentärfilm som gjorts av Tomas Blideman och Alex Bolevin. De har bland annat varit i Marocko och talat med vänner och församlingsmedlemmar.

Filmen Bekännelsen har premiär i SVT 1 tisdag den 8 september klockan 21.00

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.