Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger ut en ny version av en handbok för att kunna identifiera och bemöta påverkanskampanjer och ska i vår utbilda personal vid ansvariga myndigheter. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Handbok ska stötta mot påverkanskampanjer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter måste kunna identifiera och bemöta påverkanskampanjer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger nu ut en ny version av en handbok i ämnet och ska i vår utbilda personal vid ansvariga myndigheter.

Påverkanskampanjer har blivit mer sofistikerade och kan användas såväl i fredstid som i krig och de berör myndigheternas ansvar och roller, noterar MSB.

Handboken – som i stort sett har tre delar och utgår från kommunikatörers perspektiv – ska stärka möjligheten för myndigheter och andra aktörer att identifiera och bemöta försök av ”främmande makt eller antagonistiska aktörer” att påverka bilden av vad som händer i olika skeenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.