Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Handels: ”Många har svårt att kunna leva på sin lön” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handelsanställdas förbund kräver den största löneökningen på decennier

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Handels vill se de största löneökningarna på decennier. Samtidigt vill man häva hyvlingen, öka timmarna på kontrakten och förbättra villkoren för ledighet och återhämtning.

Men Svensk Handel har inga planer på att möta kraven. Det står klart när de båda parterna i dag presenterade sina bud inför avtalsrörelsen.

På tisdagen presenterade Handelsanställdas förbund och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel sina respektive krav inför de stundande kollektivsavtalsförhandlingarna.

Förbundet, som representerar anställda inom dagligvaruhandel samt e-handel och lager, kräver en lönehöjning för heltidsanställda med 1 265 kronor och en satsning på minimilönerna på 1 370 kronor. Lönekravet är därmed det största på flera decennier och utgår från LO-samordningen.

– För oss handlar den här avtalsrörelsen om att alla ska kunna leva på sin lön. Vi har en situation där många inte har råd att handla de varor de själva säljer, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande på Handels.

”Hyvling ska upphöra”

Förbundet vill också att det ska erbjudas fler timmar på varje kontrakt för att öka möjligheten till heltidsjobb. Det ställs även krav på ökad möjlighet till ledighet och arbetstidsförkortning för anställda som är schemalagda tidiga morgnar, kvällar och helger.

– Dessutom vill vi att hyvling ska upphöra. Det är orimligt att företag som går med vinst och som alldeles nyligen deklarerat att de kommer ha utdelningar till sina aktieägare, samtidigt drar ner på timmarna för i princip all person i sina butiker. Det är inte modernt, vi kan inte ha en sådan arbetsmarknad, säger Linda Palmetzhofer.

”Löneökningarna får inte vara för höga”

Svensk Handel avser inte att möta kraven och har i sin tur svarat med oförändrade ingångslöner, ”rimliga” löneökningar som matchar industrins märke och ökade möjligheter för arbetsgivare till individuell lönesättning. Näringslivet vill även möjliggöra anställningsformer och schemaläggningsregler som möjliggör bemanning utifrån verksamhetens förutsättnignar.

– Lågkonjunkturen har redan slagit mot handeln. Branschen står i en perfekt storm där kostnaderna ökar samtidigt som marginalerna minskar. Detta måste beaktas när förhandlingarna nu inleds. Löneökningarna får inte vara för höga och industrins märke måste värnas, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.