Handelsavtal högst på Obamas agenda

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka besöker en sittande amerikansk president för första gången Sveriges huvudstad.

Förväntningarna på Barack Obamas besök är stora, men frågan är om visiten resulterar i några realpolitiska framgångar.

– Den fråga som står högst på agendan är frihandelsavtalet TTIP. Sverige ses här av USA som en viktig partner när det gäller att förmå resten av Europa att gå med på ett slutligt avtal, säger Erik Brattberg, statsvetare med inriktning på transatlantiska relationer vid Utrikespolitiska institutet.

Barack Obama i Sverige 2013

– Men i stort kan vi förvänta oss ett ”artighetsmöte” där svåra frågor som Guantánamolägret och NSA-övervakningen inte lär diskuteras närmare eller alls tas upp.

Klimat-prat

Så här tio dagar innan Barack Obama landar på svensk mark är mycket höjt i dunkel när det gäller presidentens besök.

Enligt vad TT erfar består Obamas följe av drygt 600 personer, varav cirka 100 journalister, som ska inkvarteras på hotell i Stockholm.

Den 4 september ska Obama hålla överläggningar med statsministern och utrikesministern, han ska delta i en arbetsmiddag med nordiska ledare och möta ambassadpersonal.

En visit hos kung Carl Gustaf står också på agendan, troligen morgonen därpå.

Sannolikt blir det också en programpunkt om förnyelsebar energi – ett område som ligger Obama varmt om hjärtat, men där han ännu inte kommit särskilt långt på hemmaplan.

– Nu i Obamas andra mandatperiod handlar det mycket om att skapa ett eftermäle, hur man blir ihågkommen. Jag tror att han åtminstone vill se viss rörelse i klimatfrågan, och där ses Sverige som en förebild, säger Dag Blanck, docent och föreståndare för institutionen för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Bekämpar jet lag

Samtalen med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt kommer också att handla om tillbakadragandet från Afghanistan 2014 och sannolikt tas oroshärdarna Egypten och Syrien upp.

Men både Brattberg och Blanck betonar att besöket mest ska ses som en bekräftelse på den goda relationen mellan länderna och som ett tecken på att USA ser icke-Natomedlemmen Sverige som en viktig partner.

Den 5 september reser Obama vidare till G 20-mötet i ryska St Petersburg.

– Att stanna till här är ett sätt att bekämpa jet lag och vila sig lite – och samtidigt en markering att han uppskattar Sverige, säger Dag Blanck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet