Handelsbankens ordförande Pär Boman har delgivits misstanke om mutbrott. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Handelsbankens styrelseordförande misstänkt för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman har delgivits misstanke om mutbrott. Han förhördes under tisdagen.

– Jag har inget att dölja, säger Pär Boman till TT.

Mututredningen kring jakterna på skogsbolagets Holmens marker utanför Norrköping växer. Sedan tidigare är Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg och förre finansministern Anders Borg misstänkta. Nu har även Pär Boman delgivits misstanke.

Pär Boman blev inbjuden till jakter när han var vd för Handelsbanken. Han bjöds in till resorna av Fredrik Lundberg, som även är bankens vice styrelseordförande, utan att betala för att delta.

– Det har jag inte gjort, men mitt deltagande har skett fullt öppet och med min uppdragsgivares uttryckliga medgivande.

Betalade två jakter

Däremot säger Pär Boman att han betalade Holmen för de två älgjakter han, under sin tid som styrelseordförande, deltog i under hösten 2015 samt 2016.

– Jag har betalat 4.000 kronor per älgjakt, totalt 8.000 kronor, och sedan stått för logi och resa själv.

Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, inledde en förundersökning om jakterna i slutet av 2015. Det eventuella brottet handlar om en otillbörlig förmån, representationsjakt, som skulle vara alltför omfattande för att det ska vara okej.

Hur stort värdet på den eventuella mutan är ville Alf Johansson inte kommentera när TT talade med honom i slutet av januari.

Nekar till brott

Fredrik Lundberg är delgiven misstanke om givande av muta medan Anders Borg är delgiven misstanke om tagande av muta. Båda nekar till att ha gjort något brottsligt.

Anders Borgs advokat Hans Strandberg har tidigare sagt till TT att Borg är delgiven skälig misstanke, en lägre misstankegrad, och att det handlar om ett jakttillfälle efter att han slutat som finansminister.

TT har sökt åklagaren för en kommentar angående misstankarna mot Pär Boman.

Född 1951.

Fredrik Lundberg från Norrköping tillhör vid sidan av familjerna Stenbeck och Wallenberg de allra mäktigaste i svenskt näringsliv.

Han är koncernchef vid Lundbergsföretagen, som i sin tur är delägare i en rad olika börsbolag, till exempel Industrivärden, Handelsbanken, Sandvik och Skanska.

Lundberg också är styrelseordförande i Industrivärden, Fastighets AB, L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen och Indutrade.

Han är vice ordförande i Handelsbanken och styrelseledamot i Skanska.

Källa: Lundbergsföretagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.