Svensk bilindustri kan förlora tusentals arbetstillfällen om USA inför biltullar mot EU. Foto: Thomas Johansson/TT

Handelsministern: Biltullar från USA hotar 3 900 fordonsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Ny studie som EU- och handelsministern Ann Linde (S) presenterar i dag visar att amerikanska skyddstullar mot fordonsindustrin kan drabba tusentals svenska jobb.

– Det är väldigt oroväckande och kan leda till att 3 900 jobb riskerar att försvinna, säger Ann Linde till SVT Nyheter.

Hotet från USA:s president Donald Trump att sätta upp handelstullar mot utländsk import av fordon kan bli förödande för jobben inom svensk bilindustri.

Skulle hoten verkställas kan närmare 3900 arbetstillfällen i fordonssektorn vara i stor fara visar en studie från Berns universitet, Schweiz, som regeringen har beställt.

”Vi har ingen försäkring”

Det är uppgifter som handelsministern ser väldigt allvarligt på och särskilt när införda tullar för stål och aluminium redan har fått konsekvenser på sysselsättningen inom stålindustrin, där omkring 800 jobb riskerar att försvinna, enligt studien.

– Vi har ingen försäkring om att biltullar inte införs och det är därför vi vill ha dessa siffror för att kunna förbereda åtgärder, säger Ann Linde.

Hoppas på konstruktiva samtal i Vita Huset

Handelsministern hoppas nu att samtalen som har inletts i Vita Huset mellan Donald Trump och EU kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska leda till samarbete och i förlängningen ett avtal.

– Vår strategi är att samtalen fortsätter för Trump har lovat att så länge de inte avslutas då kommer det inte att införas några biltullar. Det måste vi nu lägga all krut på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.