Handläggare fixade uppehållstillstånd till mamma

Uppdaterad
Publicerad

När handläggaren på migrationsverket föreslog att hans mamma skulle få permanent uppehållstillstånd undertecknades detta kort därefter av hans chef. Chefen ska nu betala dagsböter.

Handläggaren på Migrationsverket i Malmö ingår i den pågående polisutredningen om mutbrott på myndigheten. Trots jävssituation föreslog handläggaren att hans mamma skulle få ett permanent uppehållstillstånd. Senare undertecknade hans chef ensam beslutet som grundar sig helt på handläggarens förslag.

Underlaget till beslutet är ofullständigt och i strid med utlänningslagen. Beslutet fattades dessutom ovanligt snabbt – bara tre veckor efter det att ansökan lämnats in.

-Med tanke på att vi i dag har handläggningstider på sex till sju månader, är det en väldigt kort tid, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till P 4 Malmöhus.

Handläggarens chef fick nyligen ett strafföreläggande om tjänstefel och ska betala dagsböter motsvarande 24 000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.