Foto: SVT

Hantera det dåliga vädret genom lycklig pessimism

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvädret har hittills varit en prövning. Men omvänd psykologi kan fungera. I stället för att fortsätta att drömma om den magiska svenska sommaren, som aldrig tycks komma, uppmanar nu psykologer oss att bli lyckliga pessimister.

På stranden i Ribersborg i Malmö sitter Alma Mårtensson med huvtröjan uppdragen över huvudet. Över henne och kompisarna vilar en regntung himmel.

– Det är för kallt. Jag vill ha värme. Jag är besviken på den svenska sommaren.

På Arlanda strömmar folk till flygplatsen. Maria Thoren med familj är på väg till södra Frankrike och säger att det känns skönt att lämna den svenska sommaren bakom sig.

– Jag tror att det dåliga vädret kan göra att det blir stökigt i många familjer. Det blir en tråkig sommar och en lite mindre rolig semester.

Planera även för dåligt väder

I drygt två veckor har det nu varit kallare – eller till och med mycket kallare – än normalt i hela landet. Undantaget är en dag då det var lite varmare i södra Sverige. Tittar man tillbaka på juni som helhet har det bara varit västra Götaland och västra fjällkedjan som haft normala temperaturer.

Mattias Lundberg är KBT-psykolog och docent inom psykologi. Han menar att vi svenskar enbart planerar för vad vi ska göra soliga sommardagar, och därför blir handlingsförlamade när det i stället regnar.

– Vi måste planera även för dåligt väder. Vi är jättebra på att planera för bra väder, stranddagar och utflykter och allt möjligt. Helt plötsligt regnar det och då står vi där och har ingen aning om vad vi ska ta oss till.

Bli lycklig pessimist

Ett annat sätt att hantera det dåliga svenska sommarvädret är att bli en lycklig pessimist, menar Mattias Lundberg. För svenskar är sommaren magisk och vi förväntar oss att det ska vara sol varje dag i två månader. När det inte blir så blir stressade.

– En lycklig pessimist är den som ser alla risker, förbereder sig för dem och på så sätt blir lycklig när han upptäcker att det inte blev så farligt som han trodde.

Svenskarna flyr

Må så vara – på de svenska flygplatserna fortsätter folk att fly.

– I kväll ska vi bada i havet, säger Tina Jakesh, innan hon skyndar vidare med sin väska mot incheckningdisken till flygplanet mot Spanien och Costa Brava.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.