Betlehem Isaak välkomnar granskningen av hur hennes fängslade pappa Dawit Isaaks ärende skötts.

Hanteringen av fängslade svenskarna ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

En oberoende kommission ska granska hur regeringar och myndigheter arbetat för frigivningen av fängslade Gui Minhai och Dawit Isaak.

– Jag hoppas att vi får veta sanningen, säger Betlehem Isaak.

I snart 20 år har journalisten Dawit Isaak varit fängslad i Eritrea, medan förläggaren och författaren Gui Minhai varit frihetsberövad i Kina sedan 2015. Den ”tysta diplomati”, alltså det arbete som regeringen och UD gjort i det fördolda, har ifrågasatts genom åren.

Nu ska en oberoende kommission granska hur de olika regeringarna och inblandade myndigheter har arbetat med frigivningen, efter att riksdagen begärt det tidigare i år.

Tillgång till hemliga uppgifter

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) ska kommissionen få full insyn i vad som gjorts.

– Den kommer att få tillgång till alla de här sekretessbelagda och hemligstämplade uppgifterna, säger hon till TT.

Hon framhåller också att arbetet med att få svenskarna frigivna fortfarande pågår och att det är viktigt att granskningen inte påverkar den processen negativt.

Granskning välkomnas

Organisationen Reportrar utan gränser välkomnar granskningen, även om man anser att det tagit onödigt lång tid.

– Vi hoppas att riksdagen ska få möjlighet att se vad de olika regeringarna och utrikesministrarna har gjort för Dawit Isaak och Gui Minhai. Vi gjorde en egen kartläggning förra året och där framgick det tydligt att vi inte vet vad som har gjorts för Dawit Isaak under 20 års tid och för Gui Minhai i sex år, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

”Hoppas få veta sanningen”

Även Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak välkomnar en granskning. Hon hoppas få större klarhet i vad som har hänt i hennes fars ärende.

– Jag hoppas att vi får veta sanningen, vad har man gjort och var har man inte gjort. Jag tror inte att min pappa är den sista journalisten som kommer att råka illa utomlands och jag hoppas att man ska lära sig något av det här, säger hon.

Granskningen ska påbörjas 1 juli och ska vara klar senast i mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.