Från 1 februari förändras regler kring drönare och när du använder mobilen samtidigt som du kör bil. Det införs även vapenamnesti. Foto: TT

Här är saker att ha koll på från och med i dag

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler kring drönare och skärpt mobilanvändning vid bilkörning. Samtidigt införs vapenamnesti. Här är saker som träder i kraft i dag.

Nya drönarregler

De största skillnaderna är att reglerna nu även gäller för dig som flyger privat, samt att tillståndskravet för drönare upp till sju kilo tas bort. Däremot måste du fortsatt få tillstånd från Transportstyrelsen och den lokala flygtrafikledningen för att flyga i kontrollerad luft, om drönaren väger mer än sju kilo.

Drönaren måste även märkas ordentligt med kontaktuppgifter till ägaren. Drönaren får inte flyga högre än 120 meter från marken och närmre än fem kilometer från landningsbanor vid flygfält. Det är inte tillåtet att flyga över kärnkraftverk, fängelser, naturreservat eller militärområden.

Använd handsfree

Från och med i dag måste bilister hålla händerna på ratten och inte runt mobiltelefonen under bilkörning. För att inte begå en brottslig handling när du pratar i mobiltelefonen samtidigt som du sitter bakom ratten och kör, gäller det nu att du använder dig av en handsfree.

Hittills har det varit tillåtet att använda mobiltelefonen i samband med bilkörning, men då bara om det inte påverkat körningen på ett trafikfarligt sätt. Om du bryter mot bestämmelserna kan du dömas till böter.

Vapenamnesti införs

Under tre månader ges möjlighet att lämna in vapen som det saknas tillstånd för, utan att riskera åtal för olaga vapeninnehav. Det var fem år sedan det senast gavs möjlighet att lämna in illegala vapen. Förra gången kom det in omkring 15.000 vapen av olika slag i hela landet.

Tidigare erfarenheter visar dock att det är ovanligt att vapen som har använts i samband med brott lämnas in. Amnestin, som gäller fram till den 30 april, omfattar skjutvapen och ammunition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.