Emmilou Harris, Emma Thomson, Kazuo Ishiguro och Leonard Cohen. Foto: TT/Bilden är ett montage

Här är bonuskunskapen du behöver om Nobelpristagaren

Uppdaterad
Publicerad

Vill du kunna briljera i fikarummet? Imponera på nästa fest? Eller bara lära dig lite bonuskunskap om årets litteraturpristagare.

Här är några fakta om film, musik och politik kopplade till 2017 års Nobelpristagare i litteratur: Kazuo Ishiguro.

Fakta att använda bland dina musikintresserade vänner

Ishiguro är musikintresserad. Men vilken är hans favoritmusik? När han för 15 år sedan medverkade i BBC-podcasten, Desert Island Disc, fick han välja åtta låtar han skulle ta med till en öde ö. Här är låtarna han valde:

Nobelpriset
  • Leonard Cohen – Hey, that's no way to say goodbye
  • Chopin – Nocturne Op. 27 No. 2
  • Dick Gaughan – Now westlin winds
  • Bob Dylan – Trying to get to heaven
  • Emmylou Harris – Hickory wind
  • Stacey Kent – They can't take that away from me
  • Keith Jarrett trio – Blame it on my youth
  • Gillian Welch – I'm not afraid to die

Han fick också frågan vilken bok han skulle ta med sig om han bara fick välja en. Svaret: En novellsamling av Anton Tjechov.

Fakta att använda bland dina filmintresserade vänner

Flera av Ishiguros böcker har blivit film. 1993 kom filmatiseringen av hans mest kända verk, Återstoden av dagen, med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.

Filmatiseringen av Never let me go, regisserad av Mark Romanek med Carey Mulligan och Andrew Garfield i huvudrollerna hade premiär 2010.

Ishiguro har dessutom skrivit filmmanus till bland annat The saddest music in the world (2003) och Den ryska grevinnan (2005).

Fakta att använda bland dina politikintresserade vänner

Ishiguro är inte bara författare, han är också samhällsdebattör. I samband med brexit-omröstningen framförde han en svidande kritik riktad mot bland annat dåvarande premiärministern David Cameron och efterfrågade en andra folkomröstning – för eller mot en så kallad brexit light.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset

Mer i ämnet