Foto: Firas Razak

Misstänkt köttfusk: Se hela listan

Uppdaterad
Publicerad

Polskt kött misstänks ha sålts som svenskt, levererat av företaget Meatsson.

Nu har Kvällsposten publicerat listan på företagen som köpt kött från företaget.

Tidigare i dag kunde SVT rapportera om att ICA Malmborgs i Lund har fått kött levererat från Helsingborgsföretaget Meatsson under flera år.

Det är en av kunderna som fått kött levererat, utöver ICA-butiken rör det sig om ytterligare tretton kunder enligt ett dokument från miljönämnden som Kvällsposten har tagit del av.

Saknade intyg

När miljöförvaltningen i början av augusti  gjorde en kontroll upptäcktes 15 ton slaktkroppar av nötkreatur från Polen som saknade riktiga intyg på att de testats för salmonella.

När miljöinspektörerna kom tillbaka på en oanmäld kontroll, upptäckte inspektörerna att företaget säljer animaliska livsmedel i stor omfattning till andra livsmedelsföretag.

Företaget använde också återkallade och förtryckta etiketter som uppger att köttet är svenskt. Vid kontrollen fanns inga slaktkroppar av svenskt ursprung i anläggningen.

”Vi luras inte”

Ägaren till företaget förnekar uppgifterna och säger till SVT att de inte har sålt polskt kött under svensk flagg:

– Till ICA har vi bara levererat svenskt kött. Vi luras inte, säger ägaren Ibrahim Noumerei, till SVT.

Hela listan:

ICA Malmborgs på Clemenstorget i Lund.

Brödernas frukt och Grönt AB i Växjö.

Helsingborg city kött & ost i Helsingborg.

Göteborgs Orienthus AB i Göteborg.

Cicek Restaurang AB i Göteborg.

Gastronomibutiken I Helsingborg KB i Helsingborg.

Hotell Helsingborg AB i Helsingborg.

Sefa Kebab Food ApS i Korsör, Danmark.

Halmstad Mix Food AB i Halmstad.

Berga Livsmedel i Kalmar.

Mästerlivs på Sundstorget AB i Helsingborg.

Indian Side Malmö AB i Malmö.

Sandby Livs AB i Stockholm.

My Gross i Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.