Här är de heta potatisarna inför debatten

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska nya regeringen lösa arbetslösheten och hur ska Alliansen samsas kring familjepolitiken? Det är frågor som statsvetaren Jonas Hinnfors hoppas få svar på när årets första partiledardebatt i SVT:s Agenda går av stapeln på söndag. Här är ämnen som kan bli snackisarna på debatten.

Det är ett nytt set av partiledare som möts i årets första partiledardebatt i SVT:s Agenda på söndag. Men frågorna är desamma – eller har det singlat upp nya på agendan? En ny regering, en Decemberöverenskommelse och en ny Alliansen som lämnar separata budgetar skapar nya förutsättningar och öppnar för nya debattämnen på söndag.

Först på söndag avslöjar Agenda ämnena men redan nu har SVT Nyheter bett statsvetaren Jonas Hinnfors att peka på vilka ämnen som kan tänkas vara heta potatisar. Högst upp på agendan menar han dock att ett ständigt ämne är: Jobben.

Partiledardebatten maj 2015

– Vi har sedan länge ett överskuggande problem med sysselsättningen som bitit sig fast. Arbetslösheten är på liknande nivåer sedan 1990-talet. Det ska bli spännande om den nya regeringen kan gestalta vad som gått fel och ifall man kommer diskutera nya sätt att tackla den, säger Jonas Hinnfors.

Kommer Alliansen samsas?

Den nya regeringen har en del att berätta och visa på, menar Hinnfors. Socialdemokraterna behöver förklara sin syn på välfärdstaten och Miljöpartiet hur de ska lyckas prioritera miljömålen tillsammans med välfärden och sysselsättningen.

– S bör lyfta fram omfång och finansiering av välfärdsstaten. De bör visa tittarna var partiet står. Ett steg var att höja a-kassan, men kommer man fortsätta och göra omprioriteringar? säger Jonas Hinnfors.

När det kommer till den ”nya” Alliansen med två nya partiledare där man också lägger fram separata vårbudgetar är Hinnfors nyfiken på att se hur de fyra partierna kommer att samsas och ta gemensam strid mot regeringen, eller om de riktar sig emot varandra.

– Det är flera frågor där allianspartierna skiljer sig åt, till exempel försvaret och familjepolitiken. Det ska bli intressant att se vad de prioriterar nu när de är enskilda och frågan är om de kommer kritisera varandras förslag eller vara lojala mot varandra. Den dynamiken och klimatet mellan de fyra ska bli spännande att se.

Familjepolitiken utan Busch Thor

Det är också kring familjepolitiken där Jonas Hinnfors kan se att det kan hetta till. Många av partierna har öppet gått ut och kritiserat nya KD-ledaren Ebba Busch Thor som vill öppna för att vårdpersonal ska kunna tacka nej till att utföra aborter. Hur det blir med den frågan är osäkert nu när Busch Thor lämnat återbud på grund av att hon fött barn. Hon ersätts av vice partiordförande Jakob Forssmed.

Skattefrågan kan också bli en het potatis mellan blocken. Alliansen må vara splittrad i en hel del frågor men ense i sin kritik mot regeringens nya skattepolitik.

– De kommer gemensamt kritisera regeringen för höjd arbetsgivaravgift för unga, sänkt rutavdrag och nedtrappning av jobbskatteavdrag. Här kommer regeringen behöva försvara sig ordentligt när alliansen trycker på från alla fyra partierna. Det kommer bli en ideologisk hetta i det.

Riskfyllt kring integration

När det kommer till integration som alltid är ett debatterat ämne, är Hinnfors nyfiken på hur regeringen och vänstern kommer att hantera de integrationsförslag som kommit från flera allianspartier på senaste tiden, med bland andra preliminära uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring.

– Kommer man vilja undvika SD:s kärnfråga eller kommer de rödgröna vilja ta upp det här med tillfälliga uppehållstillstånd och kritisera Alliansen? Det kan vara riskfyllt att bunta ihop dem med SD för att det kan legitimera dem, men eventuellt försöker de rödgröna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet