• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Programledare Camilla Kvartoft med den nya expertpanelen bestående av Christoffer Carlsson, kriminolog, John Franco, polis, Johanna Björkman, advokat. Foto: Janne Danielsson / SVT

Här är de nya experterna i Veckans brott

Uppdaterad
Publicerad

En polis, en advokat med dna-expertis och en kriminolog/deckarförfattare tar plats i rutan när Veckans brott återkommer i SVT i januari.
– Det är ett färgstarkt gäng med mycket klokskap och åsikter, säger programledare Camilla Kvartoft.

Förutom en ny expertpanel blir det ny studio och ett extra kortprogram som visas i SVT Play tre gånger i veckan. Men mycket kommer att vara sig likt, med berättelse om aktuella och historiska brott där både offer, gärningsmän och poliser kommer till tals. 

Johanna Björkman var tidigare kammaråklagare och jobbar i dag som advokat. Hon är också expert i forensisk bevisning – ett område med både möjligheter och risker säger hon.  

– Det är ingen tvekan om att dna-bevisningen är här för att stanna. Men det bygger på att man hanterar det rätt, säger hon.

Vill nyansera bilden av poliser 

John Franco, polis i Stockholm, har prisats för sitt arbete med unga i utsatta områden. Han tycker att mycket av nyhetsbevakningen i dag är onyanserad och hoppas kunna bidra till en ökad förståelse för polisernas utmaningar.  

SVT har de senaste dagarna rapporterat om det ökande antalet dödsskjutningar i utsatta områden, något som också kommer att lyftas av Veckans brott under säsongen. Det som behövs för att hejda utvecklingen är  ”en stor jädra samhällsinsats” tycker John Franco. 

– Det är många politiker nu som lovar mer resurser till polisen men det är satsningar som ligger flera år fram i tiden. Men skjutningarna sker här och nu. Vad gör vi nu? Grova brottsutredningar ska inte läggas på hög, tycker han.

Ständigt jämförd med Leif GW Persson 

Christoffer Carlsson är kriminolog och deckarförfattare, något han har gemensamt med Veckans Brotts tidigare expert Leif GW Persson. Han börjar bli van vid jämförelser. 

– De två vanligaste frågorna som ställs till kriminologer är “Känner du Leif GW Persson?” och “Är du den nya Leif GW Persson?”. En kollega sa till mig “av alla som får frågan är du den första där den faktiskt är valid”. Men Leif GW Persson är oefterhärmlig. Jag är en mer traditionell kriminolog, säger han.  

På frågan på hur de skiljer sig från Leif GW Persson menar den nya trion att de kan bidra med andra perspektiv. Polis John Franco skickar med en gliring till sin föregångare:

– Ja, jag har polisiära kunskaper haha.

Kan GW dyka upp?

Utöver expertpanelen kommer Veckans Brott även att bjuda på många, fortfarande hemliga, gäster i programmet. Kan Leif GW Persson dyka upp som en av dem?

– Man vet aldrig! skrattar Camilla Kvartoft. 

Veckans brott sänds i SVT1 och på SVT Play, torsdagar 21.00. Premiär 10 januari.

Veckans brott Redaktionen publiceras på SVT Play tre dagar i veckan. Premiär 14 januari.

Johanna Björkman är advokat och författare. Hon har tidigare jobbat som kammaråklagare i Stockholm och har också doktorerat i forensisk bevisning med fokus på dna-bevisning.

John Franco arbetar som polis i Stockholm. 2015 utsågs han till Årets eldsjäl av Aftonbladet för sitt arbete med unga i förorten Botkyrka.

Christoffer Carlsson jobbar som lektor och forskare i kriminologi på Stockholms universitet. Han är specialiserad inom kriminella karriärer och våldsbejakande extremism. Han har också skrivit åtta deckarromaner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet