Foto: TT

Sjukvården fortsatt viktigaste frågan för svenska väljare

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvård är den viktigaste frågan för de svenska väljarna just nu. Tvåa kommer skolan och trea invandring och integration. Terrordådet i centrala Stockholm för en månad sedan verkar dock inte ha påverkat hur väljarna rangordnar olika frågor.

Med omkring 16 månader kvar till nästa riksdagsval anses sjukvård vara den viktigaste frågan för de svenska väljarna. Därefter följer skola, integration/invandring och lag och ordning. Det framgår av en Novus-undersökning som SVT Nyheter beställt.

– Sjukvård brukar vara den viktigaste frågan. Den är en fråga som rör alla. Det är något som vi väntar oss att det offentliga ska sköta. Det behöver dock inte betyda att man är missnöjd med sjukvården, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Invandring inte längre viktigast

Hösten 2015 seglade plötsligt invandring upp som den viktigaste frågan, detta i samband med att regeringen infört striktare id-kontroller och därmed bekräftat att flyktingströmmen blivit ett rejält problem.

– Kostnaden för invandringen är problemet anser många. Det är inte flyktingarna i sig som är ett problem. Så ser många väljare på frågan, säger Torbjörn Sjöström.

Terrordådet har inte påverkat

Nu är alltså sjukvården tillbaka i toppen, när väljarna rankar vilken fråga som är viktigast. Invandring och integration ligger dock fortfarande ovanligt högt.

Terrordådet i Stockholm för en månad sedan har inte påverkat hur väljarna rankar olika frågor.

Är det någon fråga som gått framåt på lite längre sikt?

– En fråga som går framåt är lag och ordning, det har gått framåt ganska kraftigt det senaste året. Under valåret 2014 var sjukvård, skola och jobb de tre viktigaste frågorna. Det har nu blivit ett skifte och de tyngsta frågorna nu är istället sjukvård, skola, invandring och lag och ordning.

Vilka politiska partier tjänar på förändringen?

– Främst Sverigedemokraterna men även Moderaterna. De anses vara bäst på de frågorna.

Novus har även frågat väljarna vilket politiskt parti som de tycker är bäst på respektive fråga. Socialdemokraterna anses ha den bästa sjukvårds- och skolpolitiken medan Sverigedemokraterna anses ha den bästa politiken för invandring och integration.

Moderaterna rankas främst vad gäller lag och ordning.

61 % Sjukvård (S bästa parti)

54 % Skola (S bästa parti)

53 % Invandring / Integration (SD bästa parti)

42 % Lag och ordning (M bästa parti)

39% Äldreomsorg (S bästa parti)

37% Sysselsättning / arbetslöshet (S bästa parti)

34 % Miljö / Klimat (MP bästa parti)

33% Landets ekonomi (M bästa parti)

26% Pensioner (S bästa parti)

24% Boende (S bästa parti)

23% Försvaret (M & S bästa partier)

Fotnot: De tillfrågade i undersökningen fick ange flera svarsalternativ, så totalsumman överstiger 100 procent.

Drygt 1.000 intervjuer har genomförts mellan 27 april och 3 maj. Svarsfrekvensen i undersökningen var 51 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer