Foto: TT

Här är förslagen som kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen och Sverigedemokraterna kan välja att bryta ut enskilda förslag ur budgeten för att stoppa dem. Framför allt vänder man sig emot traineejobben och höjda skatter.

Regeringens förslag om traineejobb till ungdomar kan komma att stoppas. Både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot förslaget och kan välja att bryta ut det ur budgeten för att stoppa det i riksdagen.

Både Sverigedemokraterna och allianspartierna är också kritiska till regeringens höjning av inkomstskatten för de som tjänar över 50.000 kronor i månaden och den höjda löneskatten för arbetsgivare för personer över 65 år.

– Vi behöver incitament för att äldre ska stanna kvar i arbetslivet, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Skattehöjningarna kan dock vara svårare att bryta ut än frågan om traineejobben, eftersom det skulle minska statens intäkter. Traineejobben är lättare att bryta ut, eftersom det skulle bli en utgift mindre för staten.

Skulle försvaga statsfinanserna

Om oppositionen försöker bryta ut skattehöjningarna tillsammans med de borgerliga ur budgeten för att stoppa dem skulle det försvaga statsfinanserna.

I höstas valde Sverigedemokraterna och oppositionen att stoppa regeringens höjning av nivån där statlig inkomstskatt ska betalas. När man valde att göra det innebar det dock att statsfinanserna blev starkare.

Håller öppet för möjligheten

Varken M eller FP vill, enligt nyhetsbyrån TT, gå in på huruvida de tänker försöka bryta ut enskilda förslag ur budgeten för att stoppa dem. De håller dock öppet för den möjligheten. Centerpartiets Annie Lööf har tidigare varit inne på att bryta ut förslag.

Även Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till TT att Sverigedemokraterna tvekar lite inför att försöka etablera ytterligare en ny praxis när det gäller budgetbehandlingen i riksdagen, för att inte skada statsfinanserna.

SVT:s kommentator Margit Silberstein är tveksam till att oppositionen ska mäkta med att stoppa förslagen.

– De har så fullt upp med sig själva just nu. Alla fyra allianspartierna är förlorare, Moderaterna är i ett vakuum mellan två partiledare, så frågan är om de har kraft att göra det. De måste vara eniga för att det ska bli något. Frågan är också om de vill göra det tillsammans med Sverigedemokraterna, säger hon.

Kan vara olagligt

En ytterligare faktor är att riksdagsbeslutet i höstas har överklagats och nu ska en dom i Högsta domstolen visa om det överhuvudtaget är lagligt att bryta ut en budgetpost. Domen kommer sannolikt i november.

– Jag tror inte att de går emot ett domstolsbeslut, säger Margit Silberstein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.