Här är höstens utmaningar för riksdagspartierna

Uppdaterad
Publicerad

Skattesänkningar, samarbete och förtroendet för partiledaren. Det är några av problemen som riksdagspartierna riskerar att stöta på när hösten drar i gång, enligt SVT:s Mats Knutson.

Socialdemokraterna

Höstens utmaning​: Klara debatten om brottslighet och skattesänkningar

När riksdagen samlas kommer Socialdemokraterna att pressas från både höger och vänster. Oppositionen till höger kommer att anklaga regeringen för att agera otillräckligt mot gängkriminaliteten och mot det dödliga våldet. Från vänster kommer kritiken att handla om orättvisa skattesänkningar som gynnar höginkomsttagare och som enligt vänstern ökar de ekonomiska klyftorna i landet. Stefan Löfven får en svettig höst.

Höstens trumfkort​: Ekonomin

Trots tecken på en annalkande lågkonjunktur tuffar svensk ekonomi på ganska bra. De starka offentliga finanserna skapar också ett utrymme för regeringen att parera en sämre ekonomisk utveckling. Den låga statsskulden ger utrymme för en expansiv finanspolitik när lågkonjunkturen kommer.

Miljöpartiet

Höstens utmaning​: Förtroendet

Förtroendet för partiets språkrör är i botten. Inga andra partiledare har så lågt förtroende i väljarnas ögon. Det skapar problem för Miljöpartiet och är en av förklaringarna till att partiet inte lyfter i opinionen, trots att klimatfrågan har varit på de flesta väljares läppar det senaste året. MP kan ha missat chansen igen. Den senaste tiden har fokus för debatten skiftat mot lag och ordning, något som inte gynnar partiet.

Höstens trumfkort: Klimatfrågan

Klimatfrågan kommer att vara fortsatt viktig i svensk politik, trots konkurrensen från lag och ordning. Höstens klimattoppmöte och Greta Thunbergs fortsatta aktiviteter kan åter blåsa fart i klimatdebatten. Det är vad MP kan hoppas på för att inte glömmas bort helt i höstens politiska debatt.

Centerpartiet

Höstens utmaning​: Regeringssamarbetet

Centerpartiet har opinionsmässigt klarat regeringsuppgörelsen bra. Men när politiken nu ska genomföras riskerar C kritik, inte minst för att man bidrar till återinförandet av det s k friåret och en ny bankskatt som partiet tidigare varit starkt kritiska till.

Höstens trumfkort​: Landsbygdspolitiken

Tillbaka till rötterna är devisen när Centerpartiet nu försöker anpassa sig till strömningarna i väljarkåren. Mycket handlar om landsbygdspolitiken där C nu signalerar starten på en ny politisk inriktning med sänkt skatt och statliga insatser. Lär dock få det tufft om bensinskatten samtidigt höjs!

Liberalerna

Höstens utmaning​: Lyfta i opinionen

Liberalerna är det stora sorgebarnet i svensk politik just nu. Efter flera år av oklara politiska prioriteringar har väljarna successivt flytt från partiet. L balanserar på riksdagsspärren trots partiledarbyte tidigare i sommar. Ännu finns inga tydliga signaler om den politiska kursen vilket gör väljarna förvirrade. Nyamko Sabuni måste få till stånd en opinionsuppgång för att undvika krisstämpeln.

Höstens trumfkort: Ny partiledare

Visserligen har Nyamko Sabuni missat chansen som en ny partiledare alltid har att sätta prägel på den politiska debatten. Men hon är fortfarande ny på sin post och kan därför ännu ett tag utnyttja den nyfikenhet som alltid finns för en ny partiledare. Ännu har alltså tåget inte gått.

Moderaterna

Höstens utmaning​: Oppositionsledaren

Moderaterna kämpar fortfarande för att skaka av sig arvet efter Decemberöverenskommelsen. Samtidigt flåsar SD partiet i nacken om positionen som näst största parti. M kommer att bli hårdare i sin oppositionsroll, vilket i sin tur leder till att partiets intresse för blocköverskridande uppgörelser minskar.

Höstens trumfkort​: Brottsligheten

Det må låta cyniskt men debatten om den grova brottsligheten kan bli Kristerssons språngbräda för att vinna nya väljare efter några motiga år. M är det parti som har störst förtroende bland väljarna i frågor som rör lag och ordning. Det innebär att M kan gynnas av en debatt som förs på partiets hemmaplan. Får dock se upp med konkurrensen från SD.

Kristdemokraterna

Höstens utmaning​: Stoppa nedgången

KD vill vinna väljare som tror att partiet har en betydligt tuffare politik än vad rikstingen faktiskt har fattat beslut om. Det innebär att Ebba Busch Thor försöker låta hårdare i sin retorik än vad hon egentligen har täckning för. Utspelen om SD-samarbete ska ses i ljuset av denna strategi. För partiledningen är det extra viktigt att vända sommarens nedgång till en uppgång. Annars hotar den interna kritiken att växa.

Höstens trumfkort​: ​Partiledarens popularitet

Trots att KD är ett relativt litet parti åtnjuter partiledaren Ebba Busch Thor det största förtroendet bland väljarna (Novus). Det är en styrka för partiet och innebär ökade möjligheter att locka nya väljare när abortdebatten nu klingat av.

Sverigedemokraterna

Höstens utmaning​: Vägval i oppositionsrollen

SD:s manöverutrymme i migrationsfrågan minskar när andra partier skärper sin politik. Migrationskommittén innebär också ett vägval för SD: Politisk renlärighet eller öppenhet för kompromisser? När regeringspolitiken går åt höger måste SD också tänka om i angreppssätten mot regeringen. Ett sätt är att angripa från vänster, mot till exempel den slopade värnskatten, för att vinna missnöjda S-väljare.

Höstens trumfkort: Migration och brottslighet

Det dödliga våldet och den grova brottsligheten skapar stora möjligheter för SD som länge haft den hårdaste politiken på detta område. Utestängningen från regeringssamtalen skapar dessutom en fortsatt martyrroll och en möjlighet att agera kommentator utan eget politiskt ansvar.

Vänsterpartiet

Höstens utmaning​: Sotdöden

Vänsterpartiet riskerar sotdöden denna höst när partiet inte längre behövs för att skapa majoritet bakom regeringens budget. Ett marginaliserat parti också för att oppositionen i huvudsak finns på högerkanten. Det kräver ett högt tonläge från Jonas Sjöstedt och hans partikamrater som avhände sig den politiska makten genom att släppa fram Löfven.

Höstens trumfkort​: Partiledarens förtroende

Vänstern har en stor tillgång i Jonas Sjöstedt som seglat upp som en av de partiledare väljarna har störst förtroende för. Det innebär möjligheter att inte minst vinna missnöjda S-väljare på vänsterkanten som är kritiska till regeringens skattesänkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.