Här är mannen som polisen jagar

Uppdaterad
Publicerad

Han är omkring 25 år gammal och uppges ha kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten. Den misstänkte terroristen efterspanas nu av polis i hela Sverige.

Uppgifter med namn och bild på den misstänkte mannen gick under onsdagskvällen ut till poliser i yttre tjänst över hela landet.

Den gryniga bilden som gått ut till polisen visar en leende ung man som vänder huvudet snett uppåt. Expressen, som var först att publicera bilden, uppger att bilden ”tvättats” så att bakgrund och annan information tagits bort för att det inte ska gå att avgöra var eller när den togs.

Anhållen i sin frånvaro

Mannen är nu anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Han är enligt flera olika poliskällor som SVT Nyheter talat med omkring 25 år gammal och av irakisk härkomst. Han ska ha någon form av koppling till Sverige.

Enligt Expressen, som tagit del av ett utskick till poliser, står det att han är medlem i IS, har rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige. Det finns även uppgifter på att han är involverad i planer på att genomföra en terroristattack i Europa.

I samband med att han anlände till Sverige ska han ha fångats på en övervakningskamera, enligt Expressen.

Enligt källor till SVT Nyheter kan den misstänkta också ha flera medhjälpare i Sverige.

Höjd hotnivå mot Sverige

Säkerhetspolisen höjde under onsdagen hotnivån mot Sverige från tre till fyra på den femgradiga skalan, vilket är den högsta hittills i Sverige. Polisen har skärpt bevakningen vid strategiska objekt och den nationella insatsstyrkan är försatt i beredskap.

Mats Löfving, chef för Nationella Operativa Avdelningen inom polisen (NOA), säger att polisen kan dra nytta av att allmänheten får kännedom om utseendet på mannen.

– Nu när bilden är spridd tror vi att vi kan ha nytta av det. Vi kan få in fler tips och iakttagelser, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Säpo vill inte kommentera bilden utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet