Finansmarknadsminister Per Bolund (t h) vill ta över som Miljöpartiets språkrör efter Gustav Fridolin (t v). Foto: TT arkiv

Här är ministern som vill ta över efter Gustav Fridolin

Uppdaterad
Publicerad

MP-ministern Per Bolund kandiderar till Miljöpartiets språkrörspost, uppger Dagens Nyheter.

– Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar, säger han till DN.

I maj kommer ett av Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, att lämna sin post. En av dem som många har trott skulle kunna ta över är Stockholmsborgarrådet Daniel Helldén. Den andra är just Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, som nu alltså säger att han ska kandidera.

– Jag är en oroad optimist. Jag ser att vi har kort tid på oss. Vi behöver göra väldigt mycket. Men jag är också optimistisk för att det går att göra. Vi har kanske tio år på oss att göra det här samhället hållbart. Då är jag engagerad och vill gärna se till att det händer, säger han till Dagens Nyheter.

Har tidigare tackat nej

Per Bolunds fokus kommer att, föga förvånande, ligga på miljö- och klimatfrågor.

– Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar. Jag tycker att det är dags och mitt sätt att ta ansvar är att jag kandiderar till att leda Miljöpartiet.

För tre år sedan tackade han nej till just den posten som han nu kandiderar till.

– Jag tyckte att inte att det var det bästa för partiet att byta ledning. Det gjorde att jag inte tyckte att det fanns en anledning att utmana eller ifrågasätta Gustav utan att partiet mest gynnades av att få lite trygghet och stabilitet.

”Många om och men”

Hur han gör med sin ministerpost om han får rollen som språkrör är än så länge oklart.

– Det är en fråga vi får återkomma till. Det är väldigt tidigt i processen. Det jag säger nu är att jag står till partiets förfogande. Vi vet inte om partiet kommer att välja mig. Det är många om och men. Men jag är övertygad om att det går att vara minister med tunga uppdrag och att också vara språkrör.

SVT har sökt Per Bolund, men enligt pressekreteraren vill varken han eller partiet i övrigt kommentera kandidaturen.

Så går valet av språkrör till

Miljöpartiets valberedning föreslår varje år ett manligt och ett kvinnligt språkrör inför partiets kongress. Språkrören kan få förnyat mandat men får inte sitta längre än nio år i rad.

Valet av nytt språkrör inleds med en nomineringsprocess präglad av en fri nomineringsrätt som innebär att alla enskilda medlemmar har rätt att nominera, eller att själva kandidera till posten.

Oftast är det enskilda medlemmar som nominerar, men distrikt och lokalavdelningar kan visa sitt stöd genom stödnomineringar.

När nomineringstiden tagit slut påbörjar valberedningen sitt arbete och i slutet av mars väntas de lämna sitt förslag.

Källa: TT/Miljöpartiet/DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.