Män och kvinnor har uppfostrat olika, vilket kan förklara varför den del förövare inte förstår att de begår ett sexuellt övergrepp, enligt psykoterapeuten och sexologen Margareta Nordeman. Foto: SVT

Här är signalerna på att din partner inte vill ligga

Publicerad

Alla förövare är inte själva medvetna om att de begår ett sexuellt övergrepp. Att offer och förövare upplever situationen olika beror enligt psykoterapeuten och sexologen Margareta Nordeman, att män och kvinnor har uppfostrats på olika sätt.

– Det är så med män, att de uppfostras till att man behöver jaga på om det ska bli ett samlag. Då är inte ett nej ett nej. I en sådan situation blir kvinnan oftast lite förlamad och tänker ”okej, låt det hända, låt det fort gå över så jag kommer härifrån”, säger Margareta Nordeman.

Som hjälpmedel för att lätta kunna läsa av sin partners signaler har författaren Inti Chavez Perez skrivit ihop en lista med sexregler, som han publicerade i sin bok Pittstim. I videon ser du fem konkreta tips på hur du läser av din partners signaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet