Foto: TT

Här är Sveriges populäraste hundar

Uppdaterad
Publicerad

Labradoren ligger fortfarande i topp när svenskarna skaffar hund. Men så ser det inte ut i alla kommuner lokalt, visar ny statitik från Jordbruksverket och Svenska kennelklubben.

I Arjeplog väljer man jämthund medan Borås-borna föredrar schäfer. I Burlöv är Jack Russell-terriern mest populär och medan man i Mörbylånga föredrar man border collie. Det visar ny statistik från Jordbruksverket och Svenska kennelklubben.

Men i Sverige i snitt toppar fortfarande en gammal favorit hundlistan: labradoren.

Men jämthunden, en av Sveriges nationalraser, har de högsta siffrorna någonsin och är nu bara knappt hundra registreringar efter labrador retrievern.

Molly populäraste namnet

Våra hundpreferenser är på det stora hela inte speciellt trendkänsliga, och när en ny hundras tar sig in på topplistan hänger den kvar där ett tag. Endast en ny ras har registrerats i Sverige under året som gått – österrikiska steirische rauhhaarbracke, en oöm och robust jakthund.

Antalet nyregistrerade hundar ökade 2014, efter flera års nedgång. I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 791.000 hundar och 590.000 ägare.

– I vårt register kan vi se att hundnamnet Molly behåller sin plats i toppen på namnlistan, men ett namn som kommit starkt under det senast året är Ester. Andra namn som ökat i popularitet under 2014 är Enzo och Kira, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket på Svenska Kennelklubbens hemsida.

 1. Labrador retriever
 2. Jämthund
 3. Golden retriever
 4. Tysk schäferhund
 5. Chihuahua, långhårig
 6. Shetland sheepdog
 7. Cocker spaniel
 8. Cavalier King Charles spaniel
 9. Border collie
 10. Chihuahua, korthårig
 11. Staffordshire bullterrier
 12. Fransk bulldog
 13. Norsk älghund, grå (gråhund)
 14. Chinese crested dog
 15. Bichon havanais
 16. Jack Russel terrier
 17. Tax, strävhårig normalstor
 18. Flaxcoated retriever
 19. Finsk lapphund
 20. Mops

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer