Öl och el tillhör de varor som kan bli dyrare i sommartorkans spår. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Lars-Gunnar Bengtsson/TT

Varorna som blir dyrare av värmen

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna stiger på flera varor som en följd av värmen. Här är varorna som kan få det att svida i plånboken framöver.

El

Vattenbrist vid kraftverk i Ångermanland. Foto: SVT/Bengt O Nordin

Det rörliga elmarknadspriset för juli 2018 är nästan dubbelt så dyrt jämfört med samma månad förra året. För den som bor i villa med medelkonsumtion av el uppskattas det bli flera tusenlappar dyrare för hela året.

Prishöjningen beror framför allt på torkan som har drabbat vattenkraften hårt. Den svenska elmarknaden är till stor del beroende av vattenkraft.

– Det är en rejäl prisuppgång. Vi får nog räkna med att det höga prisläget står sig. Om det blir mycket nederbörd under hösten kan priset falla något. Men prishöjningen beror delvis också på bestående högre prisnivåer på den europeiska elmarknaden, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft.

Spannmål

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bröd, mjöl och pasta. Många varor i en klassisk matvarukorg kan bli dyrare på grund av torkan. Årets skörd från svenska jordbrukare väntas bli den sämsta på 25 år enligt lantmännens senaste skörderapport.

– Vi kommer med säkerhet få se prishöjningar i butikshyllorna. Men det är omöjligt att säga hur mycket det blir, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Priserna trissas också upp av den svaga kronan och stigande världsmarknadspriser på baslivsmedel som spannmål och grönsaker. På två månader har råvarupriset på spannmål ökat med cirka 25 procent. Totalt beräknas spannmålsskörden i år att bli 65 miljoner ton mindre än förra året, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO.

– Eftersom Sverige inte längre är självförsörjande på spannmål blir vi allt mer beroende av omvärlden. Jordbruksproduktionen i USA styr mycket, och där vet vi ännu inte vet hur årets skördar slår ut. Risken finns att priserna kan stiga i konsumentledet, säger Mikael Jeppson, spannmålschef för Lantmännen.

Öl

Dåliga kornskörder kan öka produktionskostnaden för bryggerier Foto: TT/Vilhelm Stokstad

I våras rådde det brist på kolsyra. Nu kan det bli brist på malt, vilket kan öka produktionskostnaden för ölbryggare. Den svenska ölkonsumtionen har också stigit i sommar, troligtvis på grund av den varma sommaren och fotbolls-VM, något SVT Nyheter rapporterat om tidigare.

– Kornproducenterna har haft de sämsta skördarna på flera år. Men det är för tidigt att säga hur det påverkar priset på öl i konsumentledet, säger Erika Danckwardt-Lillieström på Sveriges Bryggerier.

Artikeln är korrigerad. I en tidigare version förekom den felaktiga uppgiften att en genomsnittlig elräkning blir dubbelt så dyr juli 2018 jämfört med föregående år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.