Foto: SVT

Partiledarens utspel tog KD på sängen

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thors oväntade kärnkraftsutspel, bilbränderna och det tuffa opinionsläget. Det är några av de politiska nyheterna från veckan som gått.

Efter en sommar som präglats av skogsbränder och extremhetta har klimatet blivit en allt viktigare fråga i valrörelsen.

Men med mindre än en månad kvar till valet har nu fokus återigen flyttats. I måndags brann omkring 100 bilar i Västsverige – något som kom att dominera debatten.

Valsmart

Bränderna fördömdes av partiledarna och gav dessutom upphov till flera konspirationsteorier om vem som ligger bakom.

Oväntat utspel från Ebba Busch Thor

Veckans mest oväntade utspel kom dock från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. I tisdags anordnade Expressen och Dagens Industri den första stora partiledardebatten efter sommaren.

Det var i samband med detta som Ebba Busch Thor gjorde ett kärnkraftsutspel som inte var förankrat i hennes eget parti. Att partiledaren vill ha mer kärnkraft överraskade många.

– Jag är lika förvånad som alla andra, sa Penilla Gunther, närings- och energipolitisk talesperson hos KD, till SVT Nyheter.

Kritik mot Ebba Busch Thor

Penilla Gunther riktade också kritik mot Ebba Busch Thor.

– Det hade kanske varit klädsamt om man hört av sig till den som haft hand om frågorna innan. Man kan naturligtvis tycka nya saker. Men det är däremot inte så bra kanske. Det är bra om ett parti håller en konsekvent linje, sa hon till SVT Nyheter och fortsatte:

– Jag är väl inte så överlycklig, kan jag säga. Jag har redan fått flera reaktioner och känner mig inte särskilt lycklig just nu.

Pressades om äldrevården

Under torsdagskvällen deltog Ebba Busch Thor också i SVT:s partiledarutfrågning och pressades då om KD:s hjärtefråga äldrevården.

När KD satt i regeringen och hade ansvaret för äldreomsorgen, försvann 10 000 platser på äldreboenden. Ebba Busch Thor försvarade sig i partiledarutfrågningen med att hon inte satt i regeringen.

De är på väg mot usla valresultat

I veckan visade en ny mätning från Novus att förtroendet ökar marginellt för partiledarna. Högst förtroende har Ulf Kristersson (M). Samtidigt visade SVT/Novus väljarbarometer att Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna är på väg mot usla valresultat.

Står sig det här resultatet kommer KD åka ur riksdagen samtidigt som S gör sitt sämsta resultat någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet