Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utan filmerna hade vi inte hittat någon koppling”, säger åklagaren Madelene Ekestolpe. Se klippet som avslöjade misstänkte fusksäljaren. Foto: Polisen, Fredrik Sandberg/TT

Här avslöjas misstänkte fusksäljaren – av sin egen spionkamera

Publicerad

En man i Västsverige åtalas för att ha hjälpt personer att fuska på teoriprovet. I åklagarens bevisning finns en film på mannen från den spionkamera som användes vid fusket.

– Utan de här filmerna hade vi inte hittat någon koppling till den här personen, säger åklagaren Madelene Ekestolpe i Borås.

Utredningen mot mannen inleddes efter att en fuskare ertappats på bar gärning i en provsal i Borås. Mannen hade flera otillåtna hjälpmedel, bland annat en dold kamera i kläderna, hörsnäcka och en mobiltelefon med trådlöst wi-fi.

I mobilen hittades filmer där den nu åtalade mannen filmas när han monterar just en sådan spionkamera som brukar användas vid fusket.

Mängder av swishbetalningar

Efter det gjordes en husrannsakan hos mannen där omfattande elektronisk utrustning upptäcktes. På mannens konto fanns också många swishbetalningar från olika personer, men åtalet för misstänkt medhjälp till osann försäkran gäller bara två fall. 

– Vi misstänker att han sysslat med det här i större utsträckning, men det jag kan leda i bevis är två fall. Man hade säkert kunnat gräva mer i detta, men det är också en fråga om utredningsresurser, säger åklagaren.

Åklagaren: ”Systemhotande”

När SVT Nyheter tidigare granskade körkortsfusket erbjöd en säljare oss ett godkänt provresultat för 15 000 kronor. 

Under åren 2020-2021 anmälde Trafikverket över trehundra fall av misstänkt fusk i provsalarna. Många av dem som anmälts har också dömts i domstol, men fram tills nu har ingen misstänkt säljare av hjälpen åtalats. 

Åklagaren ser allvarligt på säljarens roll.

– Jag tycker att det är systemhotande, ett oriktigt prov innebär ju att personen inte ska ha ett körkort, säger Madelene Ekestolpe.

Nekar till brott

Den misstänkte mannen nekar till brott och säger i förhör att han bara skjutsat personer till teoriprovet. Han säger också att han förvarade utrustningen som hittades i hans bostad åt en kompis.

Enligt Trafikverket skedde en stor nedgång av anmälningar om körkortsfusk 2022. Det är oklart om nedgången har ett samband med tillslaget mot den nu åtalade mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.