Hör SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx berätta i Morgonstudion. Foto: SVT

Här berättar SVT:s reporter om det stora avslöjandet

Uppdaterad
Publicerad

250 journalister har gått samman för att granska medicintekniska högrisksinplantat världen över, se SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx berätta mer om anmälningarna.

Det handlar om 1,7 miljoner rapporter om skador orsakade av otillbörliga medicintekniska implantat världen över och nästan 83 000 rapporter om dödsfall. SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx berättar om kritiken mot de farliga implantaten.

– Ett exempel är att nästan en halv miljon människor fick höftproteser inopererade med metall mot metall innan de återkallades. Problemet med dessa var att de läckte metallpartiklar, tungmetallerna krom och kobolt, vilket kan leda till svåra cystor och vara mycket smärtsamt. Det kan också leda till att benet kring höftleden bryts ned.

Krävs mer studier

Hon menar bland annat att det krävs mer studier på den här tekniken och även att granskningsföretagen är mer intresserade av att tjäna pengar och godkänna snabbt än att värna om patientsäkerheten.

– Våga var besvärlig som patient, ställ frågor om produkten, om hur den har blivit testad. Det är inte alltid så att den senaste produkten på markanden är bäst, ibland är det bättre att satsa på ett välbeprövat, säkert kort. 

Se Josefin Lennen Merckx berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.