Traktor med gödseltank sprutar vatten utmed en väg i skånska Hästveda på tisdagskvällen. En skogsbrand rasar i Hästveda i Hässleholms kommun och flera bostäder har utrymts. Foto: Johan Nilsson/TT

Här brinner det i landet

Uppdaterad
Publicerad

Flera bränder har de senaste dagarna rasat runtom i Sverige. På vissa håll fortsätter bekämpningen med stora resurser.
– Vi ser fortfarande väldigt höga brandriskvärden nu under dagen. Så läget är fortfarande ansträngande, säger Jakob Wernerman, enhetschef på MSB, under fredagsmorgonen.

Hästveda, Skåne

I Hästveda gick två bränder ihop till en tidigare under veckan. Elden spred sig till både stall och närliggande bostadshus och flera av de boende i området evakuerades.

På torsdagen brann fortfarande ett stort skogsområde, men branden var inringad och de evakuerade fick komma hem. MSB bedömer att branden nu är under kontroll.

Tjällmo, Östergötland

Branden i Tjällmo bröt ut i måndags. På onsdagen hade elden lyckats bryta sig igenom begränsningslinjerna. Räddningstjänsten har tagit hjälp av både försvaret, hemvärnet och MSB. Under torsdagen förberedde räddningstjänsten en utrymningsplan ifall boende måste evakueras och vattenbombande helikoptrar hjälpte till med att släcka branden.

Fler bränder härjar i samma område, men på torsdagsförmiddagen var ingen av dem under kontroll. Branden i Tjällmo är dock den mest resurskrävande.

Godegård, Östergötland

I Godegård norr om Motala, pågår sedan onsdagen en skogsbrand. Räddningstjänsten arbetar med att hålla elden innanför en begränsningslinje och den är fortfarande inte helt under kontroll. Dock har en positiv utveckling skett den senaste tiden.

MSB kommer under dagen stödja släckningsarbetet med minst två helikoptrar. Brandområdet är cirka 35 hektar.

Gnosjö, Småland

En brand norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes tidigare i veckan av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. Under torsdagen vattenbombade civila och militära helikoptrar området.

Under eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll. Släckningen väntas fortsätta veckan ut. Det omringade området uppgår till 200 hektar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer