Foto: Scanpix

Här cyklas det mest – och minst

Publicerad

Var fjärde Landskronabo tar cykeln när han eller hon ska till skolan, arbetet eller ut på ett kortare ärende. I Borås och Örnsköldsvik är det tvärtom – där cyklas minst. Det visar en ny undersökning som Rapport tagit del av.

– Många vill cykla om infrastrukturen är bra. Kort sagt: Bra cykelvägar och säkra förhållanden uppmuntrar folk att cykla, säger Cykelfrämjandets ordförande Anders Drougge.

I snitt är en cykelresa förhållandesvis kort, ungefär fyra kilometer. Och 9 procent av svenskarna säger att de främst använder cykeln när de ska ta sig till exempelvis skolan eller arbetet.

Men det är stora regionala skillnader. I bland annat Landskrona, Umeå och Växjö cyklas det flitigt, medan Borås och Örnsköldsvik hamnar i botten på cykellistan.

– I Sverige har vi en svaghet med att sätta ut grindar och betonggrisar på gatorna. Ska man cykla och ha barnen med sig är det jobbigt att tråckla sig igenom hinder, säger Anders Drougge.

Ökad säkerhet

Målet med undersökningen, som gjorts på uppdrag av Cykelfrämjandet, Trafikverket och försäkringsbolaget If, och där närmare 15.000 personer deltagit, är att utveckla kommunikationsmönster och öka trafiksäkerheten.

– I fjol skadades 3.500 cyklister så allvarligt att de hamnade på sjukhus. Samtidigt avled 28 personer i cykelolyckor, säger Daniel Claesson på försäkringsbolaget if.

Fakta: Cyklingen i Sverige

Visa

Städerna där man cyklar mest

Landskrona 24 %

Umeå 22 %

Växjö 21 %

Kalmar 21 %

Halmstad 21 %

Nyköping 19 %

Uppsala 18 %

Östersund 18 %

Lund 18 %

Örebro 17 %

Luleå 17 %

Städerna där man cyklar minst

Borås 1 %

Örnsköldsvik 1 %

Upplands Väsby 2 %

Haninge 2 %

Tyresö 2 %

Kungälv 2 %

Sundsvall 2 %

Sigtuna 3 %

Uddevalla 3 %

Botkyrka 4 %

Järfälla 4 %

Kungsbacka 4 %

Solna 4 %

Huddinge 4 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer