Barn och ungdomar välkomnades på lördagen av en röd matta, clowner, sockervadd och värme. Foto: Clowner utan Gränser

De vill skapa en drömvärld för flyktingbarnen

Uppdaterad
Publicerad

En tillvaro som vänts upp och ner. Ett förflutet som inte går att återvända till. När livet förändrats och varje dag innebär ovisshet om framtiden, då kan det hjälpa att få skratta en stund. Därför samlades omkring 700 flyktingbarn och familjer på lördagen i Dansens Hus i Stockholm – för att välkomnas med clowner, dans och skratt.

På en stor banderoll i taket står det: ”Skratt förändrar liv”. Och det är just vad den här dagen handlar om – att få barn, som har varit med om saker som kan vara svårt att föreställa sig, att skratta och få bara vara barn en stund.

8-åriga Gouri Shicho har flytt Syrien tillsammans med sin familj för att komma till Sverige. Hon tycker att det bästa med den här dagen är att få bli målad i ansiktet, och att få vara tillsammans med clownerna och de andra barnen.

– De fick oss att leka och vara glada. De fick oss att le.

Hur kändes det när du kom hit?

– De tog emot oss så väl och fick oss att känna glädje.

”Vi vill skapa en drömvärld”

Hittills i år har över 23.000 ensamkommande barn och ungdomar kommit till Sverige, från länder som Syrien, Irak, eller Afghanistan. Förutom dem kommer ytterligare tusentals barn tillsammans med en eller två föräldrar, för att söka asyl i Sverige.

Det är några av dessa barn och familjer, men även flera svenska familjer, som kommit till Dansens Hus i Stockholm. Och syftet med dagen är precis vad namnet, ”Drömgalan”, avslöjar.

– Vi vill skapa en drömvärld. Det är röda mattan, popcorn, och ansiktsmålningar. Vi vill att alla barn ska få känna sig sedda i dag, och få skratta, säger Jennifer Vidmo, generalsekreterare för organisationen Clowner utan Gränser, som anordnar galan.

– De här barnen behöver något att hålla i handen när det är som jobbigast, och för det finns vi, för det finns clownerna.

Uppträder för barn i Indien

På scenen har man samlat 250 cirkusartister. De är clowner, akrobater och dansare från hela världen. Rapesh Tillu är clown, och i vanliga fall brukar han uppträda i Indien, där han bor. Där har han bland annat medverkat i ett projekt där man samlade barn som bor på bordeller tillsammans med sina mammor, för att låta ge dem en chans tänka på något annat en stund, och skratta. Och han vill uppnå samma sak i dag.

– Det är svårt att beskriva med ord, det är ett möte. Man kan se att de längtar efter något, och i mötet blir det behovet uppfyllt. Som artist har jag något att ge dem, och jag ser att de behöver det. Om vi kan skapa ett skratt i bara några sekunder kan det lindra så mycket oro som barnen bär på. Det är väldigt viktigt.

Rupesh tror att många av barnen som kommit till Dansens Hus i dag bär på en stor smärta, och han säger att han kan höra det i deras skratt när spänningar släpper. Men han tror också att skratten är helande.

– Vi behöver alla skratta. Så fort du skrattar så glömmer du din oro en stund. Skratt kan ge hopp, och med hopp kan man gå långt i sitt liv.

”Barnen har börjat leka”

Flera av artisterna och personalen har själva varit på plats i Grekland under hösten, för att träffa de hundratusentals människor som gjort den farliga resan över Medelhavet och kommit i land på andra sidan.

Där i de tillfälliga lägren, i väntan på att fortsätta sin resa genom Europa, har barnen fått skratta en stund tillsammans med clownerna. Och även föräldrarna kan lära sig, hur de kan vara tillsammans med sina barn utan att prata om saker som skapar oro och rädsla.

– Jag har själv varit i Grekland, och jag glömmer aldrig när jag såg en pappa sitta framme och försöka lära sig hur man gjorde för att trolla bort sin tumme. Sen sprang han direkt till sin son för att visa det, för att få det där skrattet, säger Jennifer Vidmo.

– Vi hör från personer i de här lägren, de berättar att barnen har börjat leka. Och de måste det, de måste ha något positivt, de orkar inte annars.

Hjälps åt med röda mattan

Föreställningen i Dansens Hus pågår i ungefär en och en halv timme. När clownerna klantar till det ännu en gång ekar det i salen av ljusa barnskratt.

Somliga av barnen har bara varit i Sverige några dagar, andra i några veckor, och några längre än så. Andra har bott här i hela sitt liv. När den röda mattan rullas ut över publiken vill alla hjälpa till att hålla i den.

Och för clownen Rupesh Tillu är den stunden precis vad han hoppades på.

– Vi uppträder för flyktingbarn och ”vanliga svenskar” för att samla dem och skapa ett band genom skratt, det är vad vi gör. Vi binder samman människor med skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.