Foto: ScanpixVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här får Lenin huvudet avhugget

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har störtat den sista statyn av Lenin i centrala Kiev.

De protesterande bröt sönder statyn med hammare efter att ha vält den med hjälp av metallstänger och rep. Medan några av demonstranterna slog på statyn för att förstöra den ytterligare ropade andra ”Leve Ukraina”

Statyn är en viktig symbol för Ukrainas historiska band till Ryssland och den välta statyn är den sista Leninstatyn i huvudstaden efter Sovjetimperiets fall.

Protest mot närmande till Ryssland

Demonstranter har under en dryg veckas tid samlats på Kievs gator i protest mot regeringen. Protesterna utlöstes efter att den Janukovitj-ledda regeringen i Ukraina i slutet av november beslöt sig för att avbryta arbetet med ett EU-avtal med hänvisning till att det var för dyrt, för att istället satsa på närmare ekonomiskt samarbete med Ryssland.

Dagens störtande av Lenin-statyn i Kiev ses som en symbolisk protest mot närmandet till Ryssland.

– Janukovitj, du står på tur!, skanderade demonstranterna medan de hoppade på den välta statyn och högg på den med släggor.

Till folkmassans jubel klättrade en ung kvinna upp och placerade en EU-flagga på piedestalen där den 3,5 meter höga avbildningen av Lenin stått sedan 1946.

Men alla oppositionella stödjer inte aktionen.

– Att blockera regeringsbyggnader är en sak, men det här står inte jag bakom, säger Andrew Demchyshyn, oppositionell student som deltagit i demonstrationerna.

– Jag är orolig för att regimen kommer ta det här som förevändning att angripa.

Hundratusentals samlades

Statyn av Lenin var impopulär bland många boende i Kiev som försökt få bort den från innerstaden under lång tid, men detta hade inte hörsammats av stadens ledning.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommenterar dagens utveckling i Ukraina på Twitter:

– I kväll blev det än mer tydligt att Ukraina behöver en rundabords-diskussion för att komma ut ur krisen. Annars finns det risk för våld och förtryck.

Han kommenterar också vältandet av Lenin-statyn i Kiev:

– Lenin hatade demokrati och älskade brutalt förtryck av politiska motståndare.

Flera hundra tusen demonstranter hade i dag samlats i Kiev för att protestera mot regeringen. De kräver att president Victor Janukovitj ska avgå med omedelbar verkan.

Enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson har demonstrationerna i huvudsak gått lugnt till och att stämningen bland demonstranterna är glad och vänskaplig.

– Folk här bär flaggor och ropar ”leve Ukraina”. Människorna är så sammansvetsade och de hjälper varandra. De hjälper till och med mig, som journalist, att ta mig fram på gatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet