Ulf Bingsgård, Carina Wutzler, Pia Almström och Christian Sonesson är moderater och eniga om att de vill ha bort decemberöverenskommelsen. Foto: SVT

Har fått nog av decemberöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Bland många borgerliga väljare växer missnöjet med den så kallade decemberöverenskommelsen. I Skåne går moderata politiker ihop för att försöka få den skrotad.

Decemberuppgörelsen innebär att Alliansen har lovat regeringen att inte rösta ner budgeten en gång till i riksdagen. Det här gynnar förstås statsminister Stefan Löfven, men det skulle också kunna öppna för en borgerlig minoritetsregering efter valet 2018. Ändå växer missnöjet med överenskommelsen bland borgerliga väljare.

”Det kokar här i Skåne”

I Staffanstorp i Skåne har man fått nog av decemberöverenskommelsen. Eller DÖ som kritikerna kallar den.

– Det kokar här i Skåne. I det breda gräsrotsunderlaget är det tydligt att man är frustrerad. Man förstår inte varför man klarar att opponera i ord men inte i handling, säger Christian Sonesson (M), ordförande i kommunstyrelsen Staffanstorp och gör sig redo att åka iväg och träffa andra kommunalråd för att ”diskutera en gemensam strategi i frågan om decemberöverenskommelsen”.

Förslag till M-stämman

I grannkommunen Kävlinge kämpar man också för att skrota överenskommelsen och har skrivit ett förslag till Skånemoderaternas partistämma i maj.

– Här är motionen om att bryta decemberöverenskommelsen. Vi skrev den redan i början av februari. Vi hade en diskussion i vår förening och där antogs den enhälligt. Inte en enda medlem gick upp och pratade emot. Det var ju väldigt positivt. Jag var lite förvånad, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.

Nu ställer sig allt fler skånska moderater bakom Kävlingeförslaget.

– Jag tycker man ska backa från decemberöverenskommelsen, den har spelat ut sin funktion, säger Ulf Bingsgård (M), oppositionsråd i Trelleborg och Christian Sonesson säger att Staffanstorps moderater kommer att stötta Kävlinge på stämman i maj.

”Väljarna tycker vi sviker”

– Vi tror att man överger decemberöverenskommelsen. Annars tror vi att vi får problem att vinna valet 2018. Väljarna tycker att vi sviker dem, säger Carina Wutzler (M), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge.

Tanken med uppgörelsen var att förhindra politiskt kaos och inflytande från Sverigedemokraterna. Men det är inte Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, rädd för.

– Situationen finns ju fortfarande kvar i så motto att Sverigedemokraterna har sina 13 procent och har en uttalad agenda att försöka fälla varje regering som går emot den. Det kan man ju motverka enkelt genom att se till att man har så starkt stöd för sin budget att den går igenom i riksdagen. Det kan Alliansen och Socialdemokraterna gemensamt besluta sig för, säger hon.

Är du för att man förhandlar med Sverigedemokraterna då?

– Nej, jag tycker inte det finns någon anledning att göra det. Därför att det är en politiskt instabil kraft, vid sidan av att det är väldigt svårt att se att deras politik skulle gå att jämka samman med de andra partiernas, säger hon och fortsätter:

”Charad inför svenska folket”

– Det är egenligen onödigt att ha de här politiska debatterna, det är onödigt att skriva upp sig på talarlistan, för vi vet ändå hur det kommer att gå. Den typen av charad som genomförs inför svenska folket gör ju många förbannade, med rätta. För man vet att oppositionen tar sikte på 2018 men fram tills dess kommer att släppa igenom vad som helst.

Reportage i Agenda söndag 19 april kl 21.20 i SVT2. I studion Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet