Foto: SVT/TT

Här försvarar Ask omstridda tiggeri-förslaget

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag om att kriminalisera organiserande av tiggeri har väckt stark kritik. I SVT:s Agenda försvarade Beatrice Ask (M) förslaget. – Problemet är att många politiker inte vill prata om det, säger hon.

Det var för fyra dagar sedan som partisekreterare Tomas Tobé och ordföranden i justitieutskottet Beatrice Ask presenterade förslag för att ”kriminalisera organiserande av tiggeri”.

Utspelet möttes omedelbart av skarp kritik – framför allt eftersom vad Moderaterna menar med ”organisering av tiggeri” inte framgår klart, och att få egentligen vet  om – och i så fall hur – tiggeriet är organiserat eller inte. I kvällens Agenda försvarade Beatrice Ask förslagen.

–  Det är väldigt viktigt med orden här. Vi vill inte förbjuda organiserat tiggeri, utan vi vill komma åt de där det finns en risk att man utnyttjar utsatta människor. Och det finns risk för det i den omfattning av tiggeri vi ser i Sverige i dag, och där räcker vår lagstiftning inte till.

”Bygger upp strukturer”

Hjälporganisationer och polis i Stockholm och Göteborg menar att man i stort sett inte märkt av något organiserat utnyttjande av tiggare. Men Ask menar att det ”finns en risk att det finns skrupelfria människor” som ska locka och ta betalt för tjänster av människor som har det dåligt i hemlandet – och att lagen om människohandel inte räcker till.

– I längden är jag rädd att vi bygger upp strukturer som kan leda till att vi får ett allvarligt utnyttjande av många människor och det finns en och annan rapport som tyder på att vi kan ha det redan i dag, säger Ask.

SVT: Ni har fått kritik för att ni har påstått att tiggare utnyttjas utan att ha något större belägg för detta...
– Vi har inte påstått det. Men det finns rapporter som antyder att det tycks förekomma.

SVT: Finns det inte en risk att ni medverkar till att fientligheten mot tiggare växer? Att man tror att de är kriminella?
– Jag tror att det stora problemet just nu är att många politiker inte vill prata om det som det pratas om vid varenda middagsbord. Var du än går och handlar i Sverige så ser du dessa människor som sitter ute i kalla vintern och ber om pengar. Om politiker inte vill diskutera problemen med att människor sover utomhus tror jag att man bidrar till förrakt. Vi måste ta tag i de praktiska problemen.

Vill inte liknas vid SD

I samband med EU-valet förra våren hade Sverigedemokraterna affischer där man krävde stopp för det organiserade tiggeriet i Sverige – någonting som Moderaterna nu föreslår. Men Ask värjer sig mot att kopplas ihop med Sverigedemokraterna.

– Jag vill gärna påpeka att Moderaterna hade den här frågan uppe på sin partistämma redan 2013 och vi presenterade förslag långt innan. Vi har inte samma uppfattningar som Sverigedemokraterna. De riktade sig mot utländska tiggare och de har en helt annan människosyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet