”Det var lite chockande för mig att jag kunde komma in i det svenska samhället och arbetslivet så snabbt, efter bara ett och ett halvt år” säger Susan William, som är en av de som fått anställning. Foto: SVT

Här har de anställt många utrikesfödda kvinnor: ”Det viktigaste är att folk är intresserade av jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det blivit lättare att få jobb. För i takt med att det blivit en allt större brist på arbetskraft så har storföretagen sänkt kraven när de nyanställer.

– Det beror på att det är högkonjunktur, säger Gabriel Melki, verkstadschef på lastbilstillverkaren Scania i Södertälje.

Det är slagsmål om arbetskraften och det har blivit allt svårare för företagen att rekrytera. Och det märks av på Scanias fabriker i Södertälje.

– Det tar längre tid att få tag på rätt personal, säger verkstadschef Gabriel Melki till SVT Nyheter.

Företaget ställer inte längre lika hög krav när de nyanställer, berättar han.

– Vi har inte längre som krav att du ska kunna perfekt svenska, utan det räcker att kunna föra en vanlig dialog. Men vi vill inte tumma på säkerheten och då måste man kunna en viss svenska, säger Gabriel Melki.

Det viktigaste nu när de anställer är inställningen bland de arbetssökande.

– Det gäller att ha en vilja att montera och ett intresse för teknik. Vill man så kan man, säger Gabriel Melki.

Många unga kvinnor

Han berättar att många av de nyanställda är unga kvinnor med utländsk bakgrund. En av dem är Juliana Samir, som jobbar som montör hos Scania.

– Jag gillar lastbilar och bilar. Jag är intresserad av att jobba med det, berättar Juliana Samir.

– Jag blev mycket bättre på svenska när jag började jobba här på Scania, fyller kollegan Emine Aljilji i.

Afrah al-Alabid har lärt sig köra truck på Scania, något som inte är vanligt i Irak där hon bodde tidigare.

– Kvinnor kör inte truck i Irak. Där är de mest läkare och lärare, säger Afrah al-Alabid.

Brist på arbetskraft

På anläggningarna i Södertälje arbetar redan många olika nationaliteter på verkstadsgolvet och företaget har de senaste åren satsat mycket på att anställa fler kvinnor.

– Vi vill rekrytera fler kvinnor. Vi vill gärna ha mixen och kunna bryta den manliga jargongen som ibland finns i dessa miljöer, säger verkstadschefen Gabriel Melki.

Men det har också tillkommit ett nytt skäl att leta folk att anställa bland nya grupper.

Det är brist på arbetskraft och framför allt på infödda svenskar. Den förändringen började redan år 2008 då de stora kullarna som föddes på 40-talet började gå i pension.

Sedan dess har 166.000 inrikesfödda lämnat arbetsmarknaden.

Att det ändå finns fler i arbetskraft nu beror på att det tillkommit närmare 400.000 utrikesfödda. Det är denna grupp som fått de 244.000 jobb som skapats, och de svarar för hela sysselsättningsökningen de senaste nio åren.

Så det är bland de utlandfödda som det går att hitta ny personal – och då framförallt kvinnor, där arbetslösheten är störst.

Privata företagen mindre fokuserade på svenskakunskaper

Förändringen har gått snabbt, anser ledningen för Sveriges näst största bemanningsföretag Randstad, som sköter om nyanställningarna till Scania.

Förra året arbetade 12.000 personer på bemanningsföretaget som har några av Sveriges största företag som kunder. Jämfört med dem ligger den offentliga sektorn efter.

– Vi ser att de offentliga sidan har en tendens till att ställa lite högre krav på svenska både i tal och skrift, medan de privata kunderna är mer intresserade av att få motivation och engagemang, säger Anki Elken som är hållbarhetschef på Randstad.

– De privata företagen tillhandahåller sedan svenska på arbetsplatsen och tränar medarbetarna på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.